Äldreboende drabbat av vinterkräksjuka

Avdelningar på äldreboendet Ringelsta är drabbade av vinterkräksjukan. Men personal ska ändå arbeta på flera avdelningar, trots ökad risk att föra virus vidare.

Utbrott. "Vi har ett visst utbrott av vinterkräksjukan. Personalen måste jobba mellan avdelningarna för så är det i vår verksamhet", säger socialchef Ann-Sofi Levander.
Bildtext 02

Utbrott. "Vi har ett visst utbrott av vinterkräksjukan. Personalen måste jobba mellan avdelningarna för så är det i vår verksamhet", säger socialchef Ann-Sofi Levander. Bildtext 02

Foto: Malin Johansson

ARVIDSJAUR2017-02-21 16:30

Nyheter i Norr kontaktar först boendechef Monica Nilsson och frågar om två avdelningar på äldreboendet är drabbade av vinterkräksjukan, men får inget svar.

– När det gäller nyheter så hänvisar jag till Ann-Sofi Levander, säger hon.

Nyheter i Norr kontaktar då socialchef Ann-Sofi Levander och undrar initialt varför samtalet hänvisas vidare.

– Nog kan personalen prata med media, men vi har sagt att i de flesta presskontakter är det lämpligt att man talar med mig. Jag avlastar cheferna på så sätt. Jag brukar ha ganska bra koll på vad som händer i våra verksamheter, säger hon.

Hur sjukdomsbilden ser ut på just Ringelsta vet hon inte, men att det går magsjuka står klart.

– Jag har fått mejl idag från vår MAS som varit i kontakt med enheten för vårdhygien på grund av att vi har magsjuka i vår verksamhet som är inne på sin tredje vecka. I mejlet påminner hon om de viktiga hygienrutinerna. Så det jobbas med det, säger Levander.

Levander menar att personal måste jobba mellan avdelningarna, att det inte skulle fungera annars.

–Vi klarar inte att hålla folk med heltid och flexibilitet om man inte arbetar mellan olika avdelningar. Dessutom måste vi ta in vikarier. Naturligtvis är det så att personal måste arbeta mellan avdelningarna. Det är oundvikligt.

Går det inte ta in extrapersonal för att minimera smittorisken?

– Självklart försöker vi få in vikarier, men nu har det varit en väldigt jobbig period där personal varit sjuka samtidigt som det varit utbildningar, så det är klart att verksamheten blir ansträngd. Men vi jobbar jättehårt för att försöka begränsa. Ibland har vi magsjuka, boende som är krassliga, personal som är krassliga. Det är som på skolor och överallt där människor möts att det förekommer både det ena och det andra.

Barn ska ju hållas hemma minst 48 timmar efter sista symptom?

– De boende är ju där de är, och vi har inte någon sådan regel att personalen måste stanna hemma ett visst antal timmar. Vi har ingen möjlighet att tvinga personal att stanna hemma, och vi har ingen ersättning för de som gör det heller. Däremot har vi förstås hygienriktlinjer där det står hur man ska agera.

Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka, eller virusorsakade gastroenteriter, ger upphov till plötsligt insättande kräkningar och diarréer som är mycket smittsamma. Det är av största vikt att snabbt identifiera en patient med diarré och/eller kräkningar så att åtgärder snabbt kan vidtas för att förhindra smittspridning till andra.

Smittspridning i vården sker framförallt via vård och omsorgspersonalens händer och kläder, men även som aerosolsmitta vid häftiga kräkningar och diarréer. Mat och vatten kan också sprida smitta. I det akuta stadiet utsöndras virus i stora mängder via avföring och kräkningar.

Smittsamheten är mycket stor då endast ett fåtal viruspartiklar kan orsaka en infektion. Inkubationstiden är kort, 12-48 timmar.

Källa: Kommunförbundet Norrbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!