Akut nödlösning med busslinjerna

Region Norrbotten kommer inte kräva allmän trafikplikt för busslinjerna Arvidsjaur–Malå, respektive Sorsele. Ett beslut som lämnat Arvidsjaurs kommun i klistret.

Arvidsjaurs kommun känner sig nödgade ta över busslinjerna 24 och 25 till Sorsele och Malå, när Region Norrbotten väljer att inte kräva allmän trafikplikt för dem. (Arkivbild)

Arvidsjaurs kommun känner sig nödgade ta över busslinjerna 24 och 25 till Sorsele och Malå, när Region Norrbotten väljer att inte kräva allmän trafikplikt för dem. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

ARVIDSJAUR2019-09-03 17:30

Det är Regionala kollektivtrafikmyndigheten som meddelat att Region Norrbotten, från och med 15 december, drar sig tillbaka vad gäller linje 24 och 25 till Västerbottenskommunerna. Beslutet grundar sig i att konstnadstäckningsgraderna för de aktuella linjerna är för låga; betydligt under den gräns på 20 procent som satts för att linjer ska granskas och utvärderas.

Ett dråpslag för Sandbackaskolan i Arvidsjaur, som hyser 26 elever från Malå och Sorsele. 13 elever från varje kommun. Kommunstyrelsens ordförande Sara Lundberg (s) berättar att man tvingats till ett beslut att själva köra linjen.

– Man kan ta på sig offerkoftan och sörja över små, perifera kommuners svårigheter, eller så kan man kavla upp ärmarna. Vi kommer köra linjerna till vårterminens slut – en kortsiktig lösning för att skapa oss ett rådrum att försöka finna andra lösningar. Hade vi inte fattat det här beslutet hade vi satt vissa av de här eleverna på pottkanten. Vi försöker också förklara för regionen hur viktigt det här är för oss, att ingen kedja är starkare än sin svagaste länk.

Tilltaget kommer att kosta kommunen omkring 1,6 miljoner kronor, exklusive moms.

– Det är ungefär i paritet med de intäkter vi har för Sorsele- och Malåeleverna.

Anmärkningsvärt är att Region Västerbotten ställer upp och finansierar linjerna på sin mark, medan Norrbotten säger nej.

– De har väl sina prioriteringar, men det leder till svåra konsekvenser för oss som är så beroende av en fungerande infrastruktur. Finner vi ingen annan lösning, och linjerna läggs ned permanent, är det rimligt att föreställa sig att Sorsele och Malå kommer hitta lösningar med andra skolor inom deras region. I så fall är det ett anrikt samarbete som går i graven.

Lars Håkan Andersson som är rektor på Sandbackaskolan säger att 26 elever av 200 är en betydande del, som i ett värsta fall-scenario skulle kunna påverka programutbudet.

– Läggs linjerna ned permanent hamnar vi i ett tuffare konkurrensläge. Vi har sex nationella program fördelat på tre årskurser, och elevgrupperna är redan små som de är. Det kommer bli svårigheter att erbjuda samma utbud av program, och incitamentet att söka sig hit från Sorsele och Malå minskar. Det är inte alla elever därifrån som kan, eller för den delen vill, bosätta sig i Arvidsjaur under studietiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!