Akkavare-olyckan tog 16 människors liv

”Minnen från förr” blickar denna gång tillbaka på den svåraste olyckan någonsin som inträffat i Arvidsjaurs nutida historia. En katastrof för 65 år sedan då 16 personer fick sätta livet till när ett lokalt godståg och en rälsbuss kolliderade på sträckan mellan Arvidsjaur och Akkavare.

Rälsbussen blev som synes till stora delar krossad i samband med kollisionen med det tunga godståget.

Rälsbussen blev som synes till stora delar krossad i samband med kollisionen med det tunga godståget.

Foto: Arkivbild

Arvidsjaur2021-09-27 14:57

Akkavare-olyckan på Inlandsbanan inträffade den 28 mars 1956 när ett godståg och en rälsbuss kolliderade.

Rälsbussen var på väg söderut till Arvidsjaur och det var ursprungligen meningen att godståget och rälsbussen skulle ha mötts i Arvidsjaur. Men på grund av försening så lade man i stället om mötesplatsen till stationen i byn Akkavare en knapp mil norr om Arvidsjaur. Något gick dock snett i kommunikationen mellan tågklareraren och rälsbussföraren vilket innebar att rälsbussen kom att lämna den tänkta mötesplatsen i Akkavare utan att ha inväntat godståget.

Kollisionen som följde på Inlandsbanan sex kilometer norr om Arvidsjaur blev fruktansvärd. Det tunga godståget krossade stora delar av rälsbussen och olycksplatsen blev snabbt ett inferno av döda och svårt skadade som åkte i rälsbussen.

14 personer som befann sig i främre delen av rälsbussen dog omedelbart medan ytterligare ett tiotal skadades mer eller mindre allvarligt. Två av de skadade avled senare varför olyckan kom att innebära att sammanlagt 16 personer miste livet.

Den undersökningskommission som senare sattes in för att utreda orsaken konstaterade att det sannolikt var den mänskliga faktorn som låg bakom katastrofen.

Några krisgrupper fanns förstås inte att tillgå under 1950-talet varför de inblandade fick klara sorg- och krisarbetet så gott de kunde på egen hand.

En som aldrig glömmer denna svarta dag för 65 år sedan är 84-årige Auktsjaursbon Rune Lundberg som då bodde med sin familj i grannbyn Tjappsåive och vars ett år yngre systern Siri var en av dem som omkom vid olyckan.

Lundberg minns hur han den aktuella dagen kom körande med sin bil inne i byn och mötte sin 18-åriga syster som klargjorde att hon skulle till hårfrissan i Arvidsjaur men att hon just missat landsvägsbussen.

– Jag sa att hon skulle hoppa in i bilen så hinner vi köra ifatt bussen innan den lämnar byn men hon tyckte att hon lika gärna kunde ta rälsbussen som snart skulle passera Tjappsåive station på sin väg söderut mot Arvidsjaur. Det var ett beslut som kom att bli hennes öde.

När Lundberg någon timme senare fick vetskap om vad som hänt körde han omgående till kollisionsplatsen och fick med egna ögon uppleva förödelsen.

– Det var ett enormt kaos på olycksplatsen, berättade Rune Lundberg när undertecknad intervjuade honom inför 60-årsminnet av olyckan 2016.

Begravningsakten några veckor senare, med uppradade kistor med olycksoffer inne i Arvidsjaurs kyrka, mindes Rune Lundberg också mycket tydligt.

– Merparten av olycksoffren begravdes samtidigt. Det var en svår och känslofylld upplevelse som säkert ingen av oss närvarande någonsin kommer att kunna glömma, fastslog han.

Till 60-årsminnet av olyckan för fem år sedan tog en grupp privatpersoner initiativet till en minnesceremoni och uppförande av minnesmonument på olycksplatsen.

Tre minnesmonument avtäcktes av dåvarande landshövdingen Sven-Erik Östergren för att hedra offren.

Speciellt inbjudna hedersgäster vid minnesceremonin av ”Akkavare-olyckan” var Anne-Mari Lundberg och Nils Furtenbach som åkte i rälsbussen respektive godståget och som båda överlevde järnvägskatastrofen utanför Arvidsjaur.

Minnen från förr

”Minnen från förr” handlar om händelser från flydda tider och om personer som på olika sätt kommit att ge avtryck genom sina livsgärningar. Reportagen är i de allra flesta fall baserade på Nils Widmans reportage under de senaste drygt 30 åren. I mer avlägsna händelser har dock även andra skribenters dokumentärskildringar varit till hjälp. Bilderna är i de flesta fall privata lån, lån från Arvidsjaurs fotoarkiv, och foton tagna av Nils Widman eller andra PT-fotografer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!