Naturvårdsverket äger den drabbade marken, och länsstyrelsen i Norrbotten förvaltar den.
– Vi har varit där sedan onsdag natt förra veckan. Branden var intensiv i början, då var det i princip ett dygns arbete. Det brann till och från, det brann och slocknade, brann och slocknade. Det var viktigt med en större insats så tidigt som möjligt för att elden inte skulle sprida sig, säger Kjell Sundvall som uppger att släckningsarbetet var ett samarbete mellan hemvärnet, räddningstjänsten och länsstyrelsen.
– Så nu hoppas vi det kommer regn, säger han.
Ju längre tid som gått desto större del av efterbevakningen har länsstyrelsen övertagit.
– Det kan finnas glödhärdar överallt som blossar upp. Nu när det varit så varmt är det framför allt på eftermiddagar som värmen kulminerar, och det då man måste vara beredd, säger Sundvall.
Fram till i onsdags var det fyra personer på plats som gick den sista rundan, nu är det en person som åker dit och kollar läget. Syns det rök någonstans så åtgärdas den omgående.
– Vi fortsätter tills vi känner oss säkra. Minsta lilla glödbädd kan sätta igång en ny brand. Så vi fortsätter tills det gått flera dagar utan att vi sett rök någonstans, säger Sundvall.
Han säger att det rör sig om ungefär 35 hektar, och branden är nära vägen vilket kan locka nyfikna att ta sig en närmare titt. Med Sundvall betonar att området är att betrakta som livsfarligt. Främst är det halvt nerbrunna träd som är en stor fara.
– Om det börjar blåsa kommer det börja tippa träd där uppe. Jag har ju själv varit där och jobbat. Jag vet att jag stod och vattnade när jag insåg att jag stod utmed en stor gran som nästan brunnit av vid roten. Kommer det en kraftig vind dit tror jag att många sådana träd kommer att tippa.
Branden på Akkanålke är hittills den enda i sommar som direkt påverkat länsstyrelsen i Norrbotten.
– Vi har till dags datum bara haft det här reservatet. Vi var åtta personer som for dit på onsdagen och det var ett ganska intensivt arbete under de första dygnen. Sedan minskades styrkan till fyra, som fått släcka härdar här och där. Nu är det en man kvar, en rutinerad före detta brandman, som har koll på det där.
Det här hade kunnat bli en betydligt större brand, men räddningstjänsten lyckades avgränsa den till berget. Hade den spridits nedanför berget hade det kunnat bli en betydligt större brand.