Åke släckte sändarna i Arvidsjaur

Ett tryck på off-knappen och så var det slut med analoga tv-utsändningarna från Arvidsjaur/Julträsk.- Då är det nere. Nu är det myrornas krig … säger Åke Kågström, Arvidsjaur, serviceingenjör på Teracoms sändarstation på toppen av det 750 meter höga berget Akkanålke.

Arvidsjaur2007-05-15 00:00
Teknikskiftet på Akkanålke i går förmiddag var odramatiskt.

Förberedelserna var klara sedan tidigare, så för Åke Kågström och hans kolleger handlade det nu om att vänta in att klockan skulle bli 09,45, tidpunkten när de analoga sändningarna ska upphöra.

Med om samtliga etapper

På plats på Akkanålke fanns också Anna Rolen från Teracoms huvudkontor i Sundbyberg, ansvarig hos Teracom för digitalteveövergången. Hon har varit med om samtliga etapper i släckningen av det analoga nätet.

- När vi började på Gotland 2005 var det ett väldigt ståhej kring det här med digitalteveövergången. Pagrotsky, kulturministern, var där och det var väldigt spännande. Det pirrar inte längre lika mycket i magen numera, säger hon.

Två snabba tryckningar

Fast lite spännande måste det kännas även om uppmärksamheten kring de senare etapperna kring digitalteveövergången är mycket mindre än vid den analoga släckningen på Gotland den 19 september 2005.

- Det gäller för oss att uppbringa samma entusiasm och engagemang nu som då. Sådant här arbete får det inte gå slentrian och rutin i, säger Anna Rolen.

Snart är tiden inne. Inga tal eller ceremonier föregår släckningen utan med två snabba knapptryckningar bryter Åke Kågström klockan 09,45 strömmen till de analoga sändarna för SVT1, SVT2 och TV4.

Ljudnivån i lokalen sjunker med ett flera decibel när fläktar och annat i de stora analoga sändarna varvar ner och tystnar.

Full fart

Samtidigt blir det full fart på Teracompersonalen på Akkanålke.

Stationen har sänt digitalt sedan några år tillbaka, men i samband med att de analoga sändarna tas ur drift ska en hel del omkopplingar göras.

- Vi förfinar det digitala nätet genom att nyttja de lägre kanalerna som blir tillgängliga när den analoga sändningarna upphör. Låga kanaler innebär bättre räckvidd och vi i Arvidsjaur har dragit en vinstlott i det fallet. Kanalerna 21, 24, 30 och 34 är suveränt i glesbygd där man ju behöver räckvidd, säger Åke Kågström.

Ute på fältet

Förutom omkopplingar och annat som görs på sändarstationen finns Teracompersonal också ute på fältet. Akkanålkes slavsändare på Norrbottenssidan, åtta till antalet och belägna i bland annat Moskosel, Arjeplog och Sädvaluspen, har tidigare sänt enbart analogt men börjar nu sända digitalt, och Teracoms personal ska se till övergången sker utan problem och att alla tevetittare har digital bild i rutan innan aftonen.

Vid 16-tiden i går var Akkanålkesändaren med tillhörande slavsändare åter i drift.

- Det har gått bra, jättebra, säger Anna Rolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!