Utbildningen det handlar om är det tvååriga programmet för turism, gastronomi och hotellmanagement. Det är en distansutbildning, deltagarna kommer att bland annat att använda sig av modern IT-teknik vid lärcentrum i Arvidsjaur respektive Arjeplog i sitt kunskapsinhämtande.
Några sammankomster i vid restauranghögskolan i Umeå blir det också.
Mikael Reinholdsson berättar att det är en efterfrågad utbildning.
- Tanken på en sådan här utbildning har funnits en längre tid och den är efterfrågad av bland annat besöks- och biltestnäringen, som vill höja nivån på sin service. Och nu är det dags, i höst drar det i gång.
Speciellt framtagna
Flertalet av kurserna i det tvååriga programmet är de kurser som ingår i restauranghögskolans ordinarie utbud. Men det finns också några kurser som är speciellt framtagna för att ges på distans.Kursdeltagarna, Arvidsjaur och Arjeplog kommer att ha cirka tjugo platser, kan välja att utbilda sig inom fyra olika inriktningar:
Småskalig livsmedelsproduktion för turism och handel.
Avancerad kockutbildning, med bland annat mångfaldigt prisbelönte kocken Fredrik Eriksson, Långbro värdshus som föreläsare.
Matsal och sommelier, det vill säga servitör med ansvar för vin.
Hotellmanagement.
Ryktet går
Trots att utbildningen ännu inte marknadsförts har ryktet om att den nått ut.- Några har redan frågat mej om plats på den här utbildningen. Men det kan jag ju inte lova, utan jag uppmanar dem att söka via universitetet. Intresset är dock stort, inte minst från näringen. Hotell med flera i både Arvidsjaur och Arjeplog välkomnar den här utbildningen, säger Mikael Reinholdsson.
Det kommer, förutom Arvidsjaur och Arjeplog, att kunna gå utbildningen från Hemavan, Tärnaby och Vilhelmina samt från Lycksele.