På onsdagen var det utedag på schemat, däribland skridskoåkning, rundvandring, skidåkning och korvgrillning på Prästberget.
– Syftet med projektet är att ungdomar ska få träffa och lära känna andra ungdomar i Europa, så att man får en inblick i vad som händer i andra delar. Till exempel se hur det ser ut med skola i andra länder, berättar läraren Peter Lundgren.
Projektet är nystart och Arvidsjaur är den första mötesplatsen, men fler är att vänta.
– Det här är första träffen. Det kommer att vara fler träffar framöver. Senare kommer vi att åka till Litauen i slutet av den här terminen. Till hösten blir det träff i Lettland och så nästa vår i Grönland. Så det är fyra träffar helt enkelt, man besöker varje land, och Arvidsjaur blev första hållplatsen så att säga, säger Lundgren.
Peter Manner, turistbyråföreståndare i Arvidsjaur, genomförde guidade rundvandringar på samhället där eleverna fick höra om samisk kultur, inlandsisen, kvinnors möjligheter att delta i arbetslivet, alkoholmonopolet och skillnader mellan förr och nu.
– För 140 år sedan var Sverige ett av Europas fattigaste länder. I dag är vi ett av världens rikaste, berättar han. Rundvandringar är ingen regelmässig aktivitet för turistbyrån, men händer ändå ganska ofta.
– Vintertid är det väl omkring tolv gånger, säger Manner.
Eleverna berättar om sina egna länder, jämför hur fritiden ser ut och hur levnadsvillkoren både skiljer och liknar varandra.
– Det är också olika teman för varje träff och vad man gör på fritiden talar vi mycket om nu. Det är helt enkelt att ungdomar från olika ställen ska få träffas och inspireras av varandra och höra om varandras erfarenheter. Det är väl att öppna upp gränserna lite grann kan man kanske säga, säger Lundgren.