- Det prioriterades som rutinärende eftersom det inte var någon som flaggade för att han skulle vara farlig på något sätt. Sen är det ju så att vissa människor visar ju inte sin farlighet förrän det är för sent, säger Kenneth Vikström enhetschef på länskommunikationscentralen, Norrbotten.
Ingen förtur
Enligt Vikström är en sådan handräckning något som hamnar ganska långt ner på listan, det är inget man ger förtur åt.
- Hur och när man hanterar ärendet beror på hur det ser ut med patruller, ibland hämtar man in dem samma dag eller så tar man in dem nästa dag, säger Vikström.
Enligt Erik Kummu, länsvakthavande polisbefäl i Norrbotten, kom larmet till polisen klockan 13.07. Polisen uppger också att de fick in en hel del samtal från ortsbefolkningen när den 81-årige mannen blev angripen. Och att de tre minuter efter att det första larmet inkommit skickade ut den första patrullen till platsen.
- Vi gjorde fullt pådrag från hela länet. Vi ringde även in folk som inte var i tjänst för att hjälpa till med bemanningen. Man gjorde bedömningen att det behövdes flera poliser eftersom gärningsmannen fortfarande var på fri fot, uppger Kenneth Vikström.
Varför kallades inte poliserna i Arvidsjaur ut till platsen?
- Eftersom vi inte visste om och hur gärningsmannen var beväpnad så får vi inte åka ut själva. Därför var poliserna i Arvidsjaur tvungna att vänta på förstärkning. De ringdes in till tjänst ganska snabbt och fick börja med att ta emot vittnesuppgifter innan de kunde åka ut till platsen där brottet begåtts, säger Kummu.