36 lärare får del av lönelyftet

Närmare två miljoner kronor tilldelades Arvidsjaur i lönelyftet. Den 27 november betalas den nya lönen ut för de 36 lärare i kommunen som tagit del av satsningen.

Lönelyftet. "Det är en smärtsam process när man jobbar i arbetslag och upplever att man gör samma jobb, men så ska man sprida på sig lönemässigt", säger Maria Lavander, skolutvecklare Arvidsjaurs kommun.

Lönelyftet. "Det är en smärtsam process när man jobbar i arbetslag och upplever att man gör samma jobb, men så ska man sprida på sig lönemässigt", säger Maria Lavander, skolutvecklare Arvidsjaurs kommun.

Foto: Malin Johansson

ARVIDSJAUR2016-11-22 18:50

Resultatet av en lång process börjar nå sitt slut. Sedan i våras har arbetet pågått med att få fram vilka lärare som ska få ta del av kakan, och vilka som blir utan den här gången.

– Det har inte varit enkelt och rektorerna har fått stå i hetluften, så är det, säger Maria Lavander, skolutvecklare Arvidsjaurs kommun.

Diskussionerna har varit många, men samarbete med andra kommuner via Sysab har varit en stor tillgång.

– Med hjälp av den har vi haft en modell att titta på. Vi har också haft givna regler från regeringen att förhålla oss till. Vi har haft mycket diskussioner i ledningsgruppen, och vi rektorer har aldrig jobbat så mycket gemensamt förr som med dessa frågor. Vi har fått stöd av varandra för att kunna genomföra det, säger Anneli Andersson, rektor vid Ringelskolan.

När lärarlönelyftet först erbjöds kommunerna var det mycket pengar. Totalt tre miljarder i landet, och för Arvidsjaur blev tillskottet 1 850 000 kronor.

– Det är förstås svårt att tacka nej till. Men tackar man ja, så måste man också ta diskussionen om hur fördelningen ska ske, säger Lavander.

I Sorsele har kommunstyrelsen beslutat att öka samtliga lärarlöner med 2500 kronor, men det är inte ett alternativ för Arvidsjaur, menar Lavander.

– Vi klarar inte det ekonomiskt, vi har så pass många fler lärare. Men man ska ju komma ihåg avsikten med det här, det är att de som nu får kommer vara motivation för när nästa löneöversyn görs till våren så kommer andra att eftersträva det. Så det är ju det som är meningen, att höja hela nivån, att det ska finnas något att sträva efter.

Lärarexamen, lärarlegitimation och jobbat minst ett år är grunderna för att vara aktuell till lönelyftet, men utöver det så ska sedan rektorer utifrån specifika kriterier avgöra vilka som ska tilldelas löneökning.

– Det är styrt så man kan inte ge allt till en person, och meningen är inte heller att det ska delas ut till alla. Uppdraget är att vi ska premiera de som är särskilt duktiga och då är frågan, vad är det? Vanligt är att säga att vi har alla samma jobb, och det är ju sant att alla har samma uppdrag, men man utför det ändå på olika sätt. Så är det inom vilken yrkesgrupp man än väljer, säger Lavander.

Drygt hälften av de berättigade lärarna inom kommunen har tilldelats löneökning, men kvarvarande 45 procent är på intet sätt bortglömda.

– Vi har jättemånga bra tillsvidareanställda lärare som ej tagit del av lärarlönelyftet. Det är en jätteviktig grupp och en löneöversyn för dessa är på gång, det känns viktigt, säger Andersson.

Lönelyftet

För att kunna ta del av Lärarlönelyftet ska man vara: legitimerad lärare/förskollärare/fritidspedagog eller motsvarande, med relevant högskoleutbildning, som arbetar i fritidshem.

Kommunen tilldelades 1 850 000 kr för lärarlönelyft.

I Arvidsjaurs kommun har 36 lärare tagit del av lönelyftet. Det motsvarar 55 % av dem som kvalificerade sig.

Inom kommunen har månadslönen för lärarna som valts ut ökats med 500-5 000 kr. Ett kriterium är att snittökningen ska ligga på minst 2 500 kr.

Tanke med lönelyftet

Kan bidra till tydlighet vad gäller förväntningar och krav.

Kan slå sönder oönskade lönestrukturer genom att utrymmet från grundlön till slutlön ökar.

Kan bidra till att kvaliteten utvecklas i förskola/skola.

Kan bidra till ökat engagemang för uppdraget.

Att få tydligare lönegrundande kriterier.

På sikt bidra till högre status för lärararbetet.

På sikt bidra till större attraktion för lärarutbildning/-arbete

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!