Team ska förbättra vården vid livets slut
De äldre ska få ett gott omhändertagande i livets sista tid, och personalen ska uppleva trygghet i uppgifter och mötet med döende äldre och deras närstående.Därför satsar Arvidsjaurs kommuns äldreomsorg i år stort på kompetensutveckling av vård i livets slutskede.
Med fördjupade kunskaper ska äldreomsorgen i Arvids-jaurs kommun förbättra och utveckla vården i livets slutskede. Inga-Lill Häll, till vänster, och Eva Nyman ledde måndagens utbildningsträff med det team som bildats för kompetensarbetet.
Foto: Göran Westerlund
Teamet ska sedan, under hösten, sprida dessa kunskaper genom att utbilda resten av äldreomsorgens personal, kollegorna på de olika arbetsplatserna vid kommunens äldreboenden och hemtjänstgrupper.
- Syftet är att förbättra den palliativa vården vid livets slut, alltså de sista veckorna, dagarna, timmarna, när det inte längre finns någon bot och bara lindring återstår, säger Inga-Lill Häll, enhetschef för kommunens sjuksköterskor.
Vi kan bli bättre
Vård i livets slutskede sker givetvis sedan tidigare.
- Det finns mycket erfarenhet bland personalen, bara i den här gruppen har vi över 300 års samlad erfarenhet. Men vi kan bli ännu bättre, säger Eva Nyman.
Utveckling av vården kan till exempel handla om smärt- och symptomlindring, förbättring av handlingsplaner och rutiner och att göra det möjligt att bo kvar hemma för den som önskar detta.
Kunnig personal
En viktig del i hur kontakter och möten med de anhöriga ska bli så bra som möjligt är en kunnig personal.
- Känner de anhöriga att personalen vet vad den gör sprider det trygghet, säger Eva Nyman.
Teamet har i sin utbildning bland annat haft träffar med kyrkan, där existentiella frågor diskuterats. Gruppen kommer att svara för bland annat råd, stöd, vägledning och erfarenhetsutbytet i det fortsatta arbetet med att utveckla vården i livets slutskede.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!