Raka spåret till framtidsjobbet?

- Ett fritt och bra jobb, där ni tjänar ganska bra med pengar, sa Krister Masgård när han berättade för Anton Teilus, till vänster, och Daniel Grubbström om spårsvetsaryrket.

- Ett fritt och bra jobb, där ni tjänar ganska bra med pengar, sa Krister Masgård när han berättade för Anton Teilus, till vänster, och Daniel Grubbström om spårsvetsaryrket.

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR (NN)h2008-04-02 00:19
I augusti startas nordisk spårsvetsare, en 55 veckor lång kvalificerad yrkesutbildning, KY-utbildning, vid lärcentra i Vansbro. Trettio elever tas in till kursen i år och under de efterföljande tre åren och för att presentera denna utbildning och järnvägsbranschen befinner sig nu representanter från lärcentrum på Inlandsbaneturné.
Gymnasieelever, studievägledare med flera i Östersund, Strömsund, Vilhelmina, Storuman och Arvidsjaur har hittills fått information i KY-tåget och i dag, onsdag, står Jokkmokk och Gällivare på tur.
Eleverna får veta bland annat veta om KY-utbildningen, att den är 55 veckor lång och att det ingår 18 veckor med lärande i arbetet, det vill säga praktik ute i företag.
Arbete efteråt
- Det finns ett stort intresse för den här utbildningen från branschen. Det behövs spårsvetsare och möjligheten att få jobb är stor, både. Nio av tio som gått en KY-utbildning har fått arbete efteråt.
Krister Masgård pekar på att det är mycket på gång på järnvägarna:
- Botniabanan, Haparandabanan, Ådalsbanan ... Upprustning av Malmbanan. Norrland får mycket av de 114 miljarder kronor som satsas på järnvägen åren 2004-2014.
Ökad miljömedvetenhet bland folket talar enligt Krister Masgård också för att jobb inom järnvägsbranschen är framtidsjobb:
- Järnvägen går mot en renässans tror vi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om