Kulturreservatsplaner för Gallejaur
- Något bör vi väl bevara i kommunen åt eftervärlden, sa Martin Nilsson, c, när nämnden i går yttrade sig över projektet.
Gallejaur-Järvlia kulturbygdsförening har på uppdrag av landstingets kultur- och utbildningsdivision gjort en förstudie om Gallejaur kulturreservat, som ska spegla ett nybygges framväxt och med fokus på de förhållanden som rådde på 1950-talet.
Åkrar, ängar och betesmarker i byn ska åter brukas på traditionellt sätt, gamla byggnader ska restaureras. Förstudien visar på att det finns utrymme för att skapa och bygga upp både pedagogisk verksamhet, riktad mot skolan och annan, kommersiell, besöksverksamhet i kulturreservatet.
I ett treårigt projekt, med en totalkostnad på 6,6 miljoner kronor, ska denna verksamhet nu utvecklas och kulturbygdsföreningen ansöker nu om kommunal medfinansiering med 500 000 kronor. Bland annat ska en informationsanläggning och parkeringsplatser byggas och informations- och undervisningsmaterial ska tas fram.
Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden, som fått ärendet på remiss från kommunstyrelsen, ser positivt på projektet.
- När träälgen står klar på Vithatten är det bra att det finns andra attraktioner i området också, sa ordförande Anders Harr, s.
Nämnden säger i sitt remissyttrande att den inte tagit hänsyn till finansieringen av projektet utan låter kommunstyrelsen sköta den prioriteringen.
Det finns för närvarande tjugofem kulturreservat i Sverige. Det första, bymiljön i Åsen i Jönköpings län, beslutades i mars 2008.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!