Vin till maten på Ringelsta

Inom kort får måltidsgästerna Spiskroken, det särskilda boendet Ringelstas restaurang, möjlighet att köpa alkohol till maten. En förändring som Hans Lundberg ger tummen upp för:- Jag är inte så mycket för vin men en starköl till middagen säger jag inte nej till.

Snart får Lilly Larsson, Hans Lundberg och de övriga matgästerna på särskilda boendet Ringelstas restaurang Spiskroken möjlighet att köpa ett glas vin till maten. Det gillas av både Hans Lundberg och kommunens kostchef Camilla Grahn.

Snart får Lilly Larsson, Hans Lundberg och de övriga matgästerna på särskilda boendet Ringelstas restaurang Spiskroken möjlighet att köpa ett glas vin till maten. Det gillas av både Hans Lundberg och kommunens kostchef Camilla Grahn.

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR 2012-04-28 06:00

Hans Lundberg och de övriga vid hans lunchbord får nöja sig med måltidsdrycker som mjölk och vatten ytterligare en tid. Men förändringar är på gång.

Enligt ett lagförslag från regeringen blir det från och med 1 juni i år tillåtet att servera alkohol till boende och besökare på särskilda boenden som har måltidsservice.

Camilla Grahn, Arvidsjaurs kommuns kostchef, säger att restaurangen på Ringelsta kommer att börja servera alkohol. Antingen med stöd av det nya lagförslaget eller genom att ansöka om ett vanligt serveringstillstånd.

- Jag skulle helst vilja gå den krångliga vägen, med ett serveringstillstånd, för att på det sättet säkerställa den säkerhet och kompetens som krävs, säger hon.

"Var är punchen?"
Det händer ibland att boende på Ringelsta önskar sig alkohol till maten som serveras i restaurang Spiskroken.

- "Var är punschen?" frågade de när vi senast hade ärtsoppa, säger restaurangchefen Anette Holmqvist.

Hittills har restaurangen inte kunnat tillmötesgå det önskemålet. Men snart ska alltså de matgäster som önskar kunna köpa både starköl och vin och kanske en nubbe till maten. Och givetvis också en punsch till ärtsoppan.

Anledningen till att restaurang Spiskroken vill erbjuda sina gäster alkoholhaltiga alternativ till maten är de nationella riktlinjer som säger att individens val ska sättas i centrum.

Helt andra krav
- De äldre förr var nöjda med att få vård, de hade inte så höga krav. De äldre i dag och i framtiden ställer helt andra krav på vad som erbjuds, säger Camilla Grahn.

Det handlar också om trivsel.

- Är man gammal och sjuk kan måltiden vara ett glädjeämne, att få sitta vid ett bord och äta och prata med sina vänner.

Det är alltså inte frågan om restaurang Spiskroken ska ha alkoholhaltiga drycker att erbjuda
gästerna utan om när.

- Så fort som det är möjligt och det ska absolut ske i år. Målsättningen är att det ska ske nu i sommar, säger Camilla Grahn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om