Glenn Douglas är fiskevårdskonsulent hos Sportfiskarna och arbetar sedan snart tre år tillbaka med Kommunförbundet Norrbottens projekt Låt vildlaxen vandra hem. Projektets syfte är att utveckla besöksnäring baserad på Norrbottens vildlaxälvar.
- Tidigare projekt har ofta haft fokus på marknadsföring eller återställning av vattendrag. Men det har inte fungerat för laxfisket på grund av att det inte finns lax.
Information till beslutsfattare
Projektet Låt vildlaxen vandra hem försöker lösa den biten. Metoden är information till EU:s beslutsfattare.
De har bland annat fått veta att mellan 80 och 90 procent av Östersjöns vildlax kommer från Norrbottensälvarna och att nästan hälften av de laxar som fångas av yrkesfiskare i Östersjön är vildlax från laxälvarna i norr.
För att kunna utveckla laxfisket i älvarna måste fler vildlaxar tillåtas vandra hem.
- Ju mer lax, desto mer sportfisketurism.
Ju mer vildlax som återvänder för att leka desto större smoltproduktion. Den förra förvaltningsplanen hade 50 procent av den potentiella smoltproduktion som mål. Det nya förslaget säger 75 procent. Glenn Douglas sa att det målet är för blygsamt och hänvisade till statistik som säger att smoltproduktionen i flera av älvarna i norr redan överstiger 75 procent.
- Smoltmål på 75 procent skulle alltså tillåta ett ökat fisketryck och mindre antal lekande vildlax i Norrbottens älvar. Ett smoltmål på 90 procent är bättre.
Andra mål för projektet är att det för varje älv ska fastställas ett minimiantal lax som ska återvända för att leka och att det är den kompensationsodlade laxen som ska användas för yrkesfiske.
Det är inte klart när EU:s nya förvaltningsplan ska fastställas. Men Glenn Douglas försäkrade åhörarna i Arvidsjaur att beslutet, när det kommer, får betydelse:
- Det kommer att påverka hur det blir när du står vid älven och fiskar och när du säljer fiskekort.