Storsatsning på elevråden

Nu storsatsar Arvidsjaurs kommun på elevråden.- Det är ett jätteroligt initiativ, säger Fridhemsskolans elevrådsordförande Sten Lindmark.

Elevrådsstyrelsen på Fridhemsskolan är positiva till kommunens satsning. Från vänster, Daria Kaganek, Olivia Åman, Sten Lindmark, Elias Forsenberg, Stefan Postolovski och Hanna Nilsson.

Elevrådsstyrelsen på Fridhemsskolan är positiva till kommunens satsning. Från vänster, Daria Kaganek, Olivia Åman, Sten Lindmark, Elias Forsenberg, Stefan Postolovski och Hanna Nilsson.

Foto: Liza Nilsson

ARVIDSJAUR 2009-11-19 06:00
Arvidsjaurs kommun försöker få ungdomarna med sig. Med elevråden som remissinstans hoppas man att fler och framförallt yngre röster ska höjas, till hela kommunens fördel.
Projektet, Uppväxtkoordinerat ledarskap, handlar om att få ungdomarna med i kommunbesluten, i och med att de faktiskt är kommunens framtid.
Elevrådet positivt
Fridhemsskolans elevråd är mycket nöjdt med initiativet.
- Det har märkts jättestor skillnad. Tidigare kändes det inte som att vi hade något att säga till om, men nu skickas vi iväg på konferenser och utbildningar. Det är kul att de har tagit tag i det, menar elevrådsordförande Sten Lindmark.
Just elevrådsutbildningen är något som haft positiv inverkan på de högstadieungdomar som sitter i styrelsen.
- Det var lärorikt och vi har absolut blivit ett bättre elevråd, konstaterar de allihopa.
Forum för unga
Men, det kallas inte storsatsning för intet. Elevrådsutbildningen är bara en del i det långa ledet av initiativ. Den 1 december åker två representanter från Fridhemsskolan till Stockholm för att delta i Ungdomsstyrelsens rikskonferens, ett två dagar långt forum för ungas inflytande och välfärd i samhället.
Ett forum kommer upprättas även i kommunen. Representanter, både från Fridhems- och Sandbackaskolan, kommer under fyra tillfällen träffas för att diskutera om ungdomars träffpunkter och samlingsmöjligheter i kommunen. Ett forum där de själva kommer få en tung röst.
- Vi har börjat förstå att vi inte bara kan tycka till om skolorna, utan om hela kommunen, säger Sten Lindmark.
FAKTA Uppväxtkoordinerat ledarskap
Syftet är att få ungdomarna mer delaktiga i kommunen och i sin framtid.
Ett projekt som startades av Kommunförbundet Norrbotten.
Fyra kommuner i Norrbotten satsar nu på projektet, Arvidsjaur, Älvsbyn, Kalix och Jokkmokk.
Som modell står en kommun i Norge, Porsgrunn, som utvecklats till det positiva efter en stor ungdomssatsning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om