Snödröm i fjällskogen

Efter fem timmars friåkning är Akkanålke besegrat och abstinensen stillad. Kustbor med klättermaskiner söker sig till Arvidsjaur för det vita pudret.- Varje skoteråkares våta dröm, säger Mats Forsberg, 22, från Norrfjärden.

Fredrik Sjöström, 25 år, från Öjebyn är gängets ålderman och den enda som varit till Akkanålke tidigare. "Det var bättre än förväntat, i Kronogård är det bara 80 centimeter", säger han.

Fredrik Sjöström, 25 år, från Öjebyn är gängets ålderman och den enda som varit till Akkanålke tidigare. "Det var bättre än förväntat, i Kronogård är det bara 80 centimeter", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

ARVIDSJAUR 2011-01-19 06:00

Ryktet om en dal fylld med bottenlös snö och ett utmanande fjäll har nått Piteborna Mikael Ögren, 23, Mats Forsberg, 22, och Fredrik Sjöström, 25.

Den knappa snön vid kusten kyler knappt slidesen på snöskotrarna när entusiasterna gör en pilgrimsfärd till paradiset.

"Vackert ställe ..."
- Det är ett vackert ställe och de har mycket mer snö än vad vi har, säger förstagångsbesökaren Mats Forsberg, 22 år, från Norrfjärden utanför Piteå.

De tankar upp skotrarna i Arvidsjaur innan de lastar av dem i Vittjåkk. Målet är lågfjället Akkanålke, ett populärt resmål för skoteråkare från kusten. Peter Manner på turistbyrån i Arvidsjaur marknadsför snöhålet vid Stenträsket genom kommunens hemsida.

- I våras var det 2,5 meter snö när jag körde fast där. Det är som en annan planet, säger Peter Manner.

Området är ett fjällskogsreservat, men skoterkörning är tillåten, berättar Peter Manner.

- Ett fint naturområde med en varierande skoterterräng, säger han.

Störst går först
Mikael Ögren planerar att ta täten med sin nyinköpta Ski-Doo Summit XP 800 med 414 centimeter lång matta. Mats Forsberg fyller oljan i sin Arctic Cat M8, medan Fredrik Sjöström smeker baljan på sin Ski-Doo Renegade 800 R.

- Störst går först, säger Mikael Ögren när han grenslar skoterdynan.

Med kortast skoter står Sjöström inför stora utmaningar, men det är Mats Forsberg som blir retad - för sitt val av märke.

- Det får man alltid ta emot, men det tar jag igen när vi kommer ut i snön, säger ägaren till Arcticen.

Tillsammans brukar vännerna köra skoter i Kronogård i Jokkmokks kommun, men snömängden där är mindre än vanligt. Fredrik Sjöström har varit till Akkanålke förut och berättar snöskrönor för kompisarna.

- Vi kommer att få bära skoter i dag, säger han.

De tre drömmarna försvinner efter leden och återvänder först fem timmar senare - utmattade och tillfredställda beger de sig hem.

Groteskt mycket snö
- Det var groteskt mycket snö, mellan 1,20 och 1,5 meter beroende på hur det har blåst, säger Mikael Ögren.

Akkanålke besegrades till ett kostsamt pris.

- Jag kommer att vara helt ledabruten i morgon, jag är gode trött och sleten i dag, säger Fredrik Sjöström.

Mats Forsberg är helt lyrisk, han vill flytta till Arvidsjaur.

- Det gick så fint, jag har kört fast hela dagen, säger han.

FAKTA Vittjåkk-Akkanålke fjällskog

Sydväst om Arvidsjaur nås Vittjåkk-Akkanålke enklast från väg 45 väster om samhället. Lågfjällen når 700 meter över havet och är fem gånger äldre än den 430 miljoner år gamla fjällkedjan 10 mil västerut.

Barrskogen klättrar upp på bergen och bildar en trädgräns utan den bård av fjällbjörk som är vanlig i svenska fjäll. Reservatet är 42 kvadratkilometer stort och omfattar flera berg och lågfjäll.

Det är inte tillåtet att skada mark eller vegetation, eller störa djurlivet genom att medvetet uppehålla sig vid boplatser, lyor eller gryt.

Källa: Länsstyrelsen i Norrbotten
Förbudsområden

På barmark eller när snöskotern kommer i kontakt med marken.

På snötäckt jordbruksmark och skogsplanteringar, om det inte är uppenbart att det kan ske utan skada.

I nationalparker och vissa naturreservat.

Särskilda av regeringen bestämda områden i fjällen.

Inom skoterförbudsområden beslutade av kommunen.

I förbudsområdena Vittjåkk och Arvidsjaurs tätort är det förbjudet att köra utanför skoterleden. Inom skyddsobjektet på Arvidsjaurs skjutfält är snöskoterkörning också förbjuden - för den som ertappas väntar civilrättslig domstol.

Källa: Arvidsjaurs kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om