Skolelever som blev ljusexperter

Efter otaliga gjutna ljus har de hunnit bli lite av ljusexperter.- Vi tillverkar nya ljus nästan varje dag, säger Cecilia Öhman.

Ljusen eleverna tillverkar gjuts i speciella formar.

Ljusen eleverna tillverkar gjuts i speciella formar.

Foto: Annelie Nilsson, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR 2010-02-11 06:00
Gymnasiesärskolan i
Arvidsjaur åker nu till Norge för att visa upp och sälja sina alster på Blåfrostfestivalen i Rognan.
På gymnasiesärskolan i Arvidsjaur är det full aktivitet dagligen. De totalt nio eleverna har sedan förra året jobbat med ljustillverkning i det egna företaget "Bakljusen". Förutom ljusproduktion bakar eleverna också, men inför resan till Norge har ett 80-tal ljus färdigställts och packats ner. Eleverna har också ett nytt grepp i år för att sälja mer. Alla som köper ett ljus får också en lott där de kan vinna fina priser skänkta av Arvidsjaursföretag.
Kanske en resa
Lyckas de sälja allt blir det en planerad resa till ett varmare land under våren.
- Jag skulle vilja besöka Malta, säger Sara Löfgren som verkligen gillar att göra ljus.
- Den jobbigaste biten är nog att stå och sälja, säger hon och skrattar.
Nu har eleverna samlat på sig stor erfarenhet vad gäller ljustillverkning. Men i början var det givetvis en inkörningsperiod.
- Vi köpte in färdigblandad ljusmassa som visade sig ha för hög halt paraffin, berättar Jonas Holmbom, lärare på gymnasie-
särskolan.
Lärt sig konsten
Men nu har eleverna förfinat sin teknik och blandar själva sin ljusmassa med rätt mängd stearin och paraffin.
- Det är viktigt att ljusen brinner länge och inte sotar, förklarar Jonas som berättar att de som köpt ljusen verkligen skryter över kvalitén.
Och ryktet har spridit sig så i år har de sålt över förväntan. Ljusen gjuts i formar med olika färger och former. Cecilia Öhman demonstrerar tekniken. Hon häller med van hand uppvärmd ljusmassa i en form där hon förberett med att lägga i en veke och berättar att det tar ungefär tre timmar för ett ljus att stelna.
- Att blanda ljusmassan och att trä vekarna är nog den svåraste biten, säger Cecilia.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om