Utbildningen är en inriktning som kan väljas av eleverna i fordons- och transportprogrammet. Valet görs inför årskurs två, och kan sökas också av elever som nu går första året på skolor i andra kommuner.
Billy Gustafsson, lärare på transportprogrammet, säger att bussförarutbildningen ger eleverna goda chanser till arbete.
- Bussförare är ett bristyrke.
Genväg till busskortet
Gymnasieutbildningen innebär dessutom en genväg till busskörkortet.
- Om man fyllt arton år får man utbilda sig till bussförare på gymnasieskolan, och med yrkeskompetensbevis får man köra buss redan vid tjugo år, säger Billy Gustafsson.
Sandbackaskolan kommer att ha två alternativ av bussförarutbildningen. Dels en renodlad bussutbildning.
- I det alternativet får eleverna också möjlighet att skaffa både taxibehörighet och DE-körkort, alltså buss med släp.
Godshantering
Det andra alternativet är en bussförar- och lastbilsförarutbildning. I båda alternativen ingår också maskinell godshantering, det vill säga lastning och lossning med hjälp av hjullastare och truck.
Det kommande läsåret kommer "snöskotergymnasiet" det vill säga det riksrekryterande fordonsprogrammet på Sandbackaskolan i gång på allvar.
De fem elever som började utbildningen i höstas läser under första läsåret i princip samma kurser som övriga elever på fordonsprogrammet. I årskurs två och tre läggs mer fokus på utbildningens inriktning, det vill säga snöfordon, fyrhjulingar, pistmaskiner och småfordon.
Körkort och förarbevis
- Det är möjligt för elever som redan går årskurs ett att ändra sig och söka hit, säger läraren Joachim Bergström.
B-körkort och förarbevis för snöskoter ingår i utbildningen.
Eleverna på "snöfordonsprogrammet" får även utbildning i att reparera fordonen. Tanken är att de, efter genomförd utbildning ska kunna anställas som såväl mekaniker som fritidsanläggningsarbetare eller guider hos turismföretag.
- Vi försöker få med entreprenörsbiten också,
säger Peter Andersson, Sandbackaskolans rektor.