S vill flytta brandstationen

Socialdemokraterna ändrar inriktning och vill flytta brandstationen. Fullmäktige river upp beslutet om in- och utryckningsvägen men vill fortsätta att utreda ärendet. - Vi har hört hur medborgarna resonerat, säger Karl-Gustaf Lindström (S), gruppledare.

Samtliga oppositionsledamöter förutom Vänsterpartiets och Bo Lundmark (C) ville flytta brandstationen till Larstorp, men blev nedröstade med 16 röster mot 6.

Samtliga oppositionsledamöter förutom Vänsterpartiets och Bo Lundmark (C) ville flytta brandstationen till Larstorp, men blev nedröstade med 16 röster mot 6.

Foto: Göran Westerlund, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR 2010-10-26 06:00
När kommunstyrelsen i Arvidsjaur klubbade förslaget som innebar att brandstationen skulle stå kvar höjdes en våg av upprörda röster.
I måndags beslutade kommunfullmäktige att återremittera ärendet tillbaka till kommunstyrelsen för utredning och nytt beslut.
Socialdemokraterna har ändrat inriktning efter massiv kritik.
- Det är viktigt att lyssna på opinionsbildningar, säger Karl-Gustaf Lindström, gruppledare för S.
Ringelskolan var aldrig tillfrågad i utredningen som låg till grund för beslutet och föräldrarådet skrev en insändare i tidningen.
- De har tryckt hårt på att de ser det som jobbigt med en in- och utryckningsväg, säger gruppledaren.
Svar i november
Konkret innebär återremissen att frågan tas upp igen. Enligt Karl- Gustaf Lindström är avsikten att räddningstjänsten ska få nya lokaler men de vill fortsätta att utreda om var.
- Direktiven blir att brandstationen ska vara på annan plats, säger han.
C, M och FP ville flytta stationen till en privat fastighet på Larstorp. Ett förslag som röstades ned med 16 röster mot 6.
- Det finns inget avtalat förslag till hyror och inget förslag till att vi får köpa det. Det gör det omöjligt för mig att ta det beslutet, sade Karl-Gustaf Lindström.
Innan 15 november ska Arvidsjaur kommun ha svarat Arbetsmiljöverket om hur de ska åtgärda farorna med in- och utryckningsvägen, annars får de böta 200 000 kronor.
Det problemet kvarstår när frågan utreds igen.
- Vi ska kontakta Arbetsmiljöverket så de hör vilken inriktning vi har, säger Karl-Gustaf Lindström.
Längst bak bland åhörarna satt brandmannen Mikael Degerman. För två veckor sedan beslutade han och tre andra räddningsledare att avsäga sig sina delegationer som förmän.
Han är glad över att beslutet rivs upp, men missnöjd över återremissen.
- De borde ha nog på fötterna för att fatta ett beslut, säger han.
De kommer inte att gå tillbaka som förmän innan frågan är löst.
- Vi kan inte stå med arbetsgivaransvaret i en organisation som bryr sig så lite om barnens säkerhet, säger han.
FAKTA Fullmäktigebeslut i korthet
Snart kommer det åter att gå att tanka bilar och andra fordon i Moskosel. Kommunfullmäktige beslutade, med hänvisning till kommunens eget behov av drivmedel i Moskoselsområdet, att köpa andelar för 150 000 kronor av Moskosel Petrol ekonomisk förening vilket innebär att bränsleanläggningen är finansierad.
Arvidsjaur tecknar avtal med Migrationsverket om att hålla tjugo boendeplatser för ensamkommande barn. Minst fem av dessa platser ska alltid finnas tillgängliga för asylsökande barn. Avtalet gäller tills vidare.
600 000 kronor avsätts för att täcka kommunens andel av kostnaderna som uppstår när marken vid före detta Lidströms såg i Moskosel ska saneras. Samtidigt ansöker kommunen om 3 miljoner kronor i statligt bidrag till saneringen.
Det blir återigen möjligt att köpa ett familjekort som gäller för både Prästberget och Vittjåkk, de två skidanläggningarna i kommunen. Familjekortet kostar 3 600 kronor. Fullmäktige beslutade även att höja priset för Prästberget med 100 kronor till 2 300 kronor per säsong.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om