Politiken ett kall för ung S-ordförande

Robin Enander, 19 år, har kallats av politiken. Nyligen valdes han till ordförande för Socialdemokraterna i Arvidsjaurs kommun.- Jag har alltid varit engagerad i det som händer och jag vill ha möjlighet att påverka det samhälle jag bor i, säger han.

Foto: Pressens Bild

ARVIDSJAUR 2012-04-21 06:00

Vägen till att bli vald som den yngste av alla ordförande i landets socialdemokratiska arbetarekommuner startade när Robin Enander var tretton år ung och läste in sig på de olika partierna och deras politik. Han förstod då att det är hos Socialdemokraterna som han hör hemma.

- Av flera olika skäl. Till exempel har de historiskt genomdrivit politiska förbättringar för människorna. Jag kände stark samhörighet med dem.

Väckte liv i SSU
När Robin väl hade funnit sin politiska hemvist blev hans satsning "all in".

Han väckte nytt liv i SSU:s lokalförening.

Genom elevrådet såg han till att högstadieeleverna på Fridhemsskolan hösten 2006 fick rösta i skolvalet, lärarna hade inte planerat något val den gången.

Robins projektarbete på gymnasiet gick ut på att främja den politiska diskussionen och ett aktivt valdeltagande bland de unga i Arvidsjaur. I projektarbetet ingick en politisk debatt för gymnasieskolans elever inför valet 2010.

- Mycket handlade om att jag själv ville göra min röst hörd och då tyckte jag att andra också skulle få göra det.

Robins vilja att vara med att påverka har inte gått obemärkt förbi. På högstadiet var han som elevrådsrepresentant med att organisera en elevstrejk i protest mot nedskärningar på skolan.

- Bland annat skulle de dra in speciallärartjänster. De som skulle drabbas hårdast var eleverna med läs- och skrivsvårigheter.

När kommunen några år senare kallade in en extern utredare för att se över gymnasieskolan fick Robin åter anledning att reagera och agera:

- Vi ville vara delaktiga men trots det kringgick de oss. Den externa utredaren hade intervjuat max ett dussin elever på skolan, hon hade inte ens pratat med elevrådet. Men hennes utredning var alltså beslutsunderlaget. Vi hade bara en månad på oss, men vi tog fram ett motförslag.

Franska presidentvalet
Hans politiska engagemang är inte bara lokalt. Till exempel reser han nu i maj till Frankrike, där det ska hållas presidentval.

- Tillsammans med ungsocialisterna i Frankrike ska jag stötta min kandidat, François Hollande.

Fast det lokala och det internationella hänger ihop, konstaterar Robin:

- Vi är en del av ett globalt samhälle. Sextio procent av alla beslut i kommunpolitiken tas med anledning av olika EU-direktiv och reglementen. Det är viktigt att vi har blicken vänd ut i världen.

Lagledare
Robin liknar sitt uppdrag som ordförande för socialdemokraterna i Arvidsjaurs kommun vid lagledarens.

- Det viktiga är det lag som finns runt omkring mej och det viktiga för mej är att få ihop ett fungerande lag. Men även om vi är ett lag ställs det höga krav på mej. Samtidigt är det ett stort privilegium att ha fått det här förtroendet av kamraterna i partiet.

Framtiden då? Nu till hösten, eller efter årsskiftet, tänker Robin studera. Valet står mellan läkare och jurist. Men det politiska engagemanget behåller han.

- Jag ser politiken som en plikt, eller ett kall, och inte som någon karriärväg. Det är ett kall att engagera sig och ta strid för det man tror på. Jag tror också att det är bra att som politiker ha ett yrke, det ger en förankring till verkligheten.

FAKTA Robin Enander

Familj: Mamma och pappa, två utflugna syskon, en bror och en syster

Ålder: 19 år

Bor: I Arvidsjaur

Intressen: Politik, men läser och skriver också. "Jag har läst mycket av Fröding, jag är fascinerad av hans liv och dikter". Idrottar, åker skidor och spelar basket för nöjets och hälsans skull.

Okänd talang: Kan recitera många av Gustaf Frödings dikter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om