Planerad gruvdrift försenas

Planerad gruvdrift i Glommersträsk drar ut på tiden. Anledningen:- Vi kräver en grundlig utvärdering av konsekvenserna för rennäringen, säger David Berggård på länsstyrelsen i Norrbotten.

Den planerade gruvdriften i Glommersträsk dröjer. Orsaken: Länsstyrelsen kräver en grundläggande utvärdering av konsekvenserna för rennäringen. (Arkivbild)

Den planerade gruvdriften i Glommersträsk dröjer. Orsaken: Länsstyrelsen kräver en grundläggande utvärdering av konsekvenserna för rennäringen. (Arkivbild)

Foto: GÖRAN GRANSTRÖM

ARVIDSJAUR 2010-12-28 06:00

Länsstyrelsen i Norrbotten krävde kompletteringar av prospekteringsbolaget Kopparberg Mineral för att ge sitt medtycke till en guldgruva utanför Glommersträsk.

Framtida konsekvenser för renskötseln i Mausjaure sameby är otydligt beskriven i deras ansökan till Bergstaten.

Stora konsekvenser
- Det ligger väldigt trångt till med samebyn. Det är en väldigt liten sameby och det kan få stora konsekvenser. Frågan är väldigt viktig att utreda, säger David Berggård som jobbar med tillsynsfrågor för gruvor på länsstyrelsen i Norrbotten.

I dag är det oklart om gruvan blir godkänd.

- SGU har pekat ut det som riksintresse för mineral. I slutändan är det en vägning av de olika intressena i ärendena, vi får se vart det landar, säger David Berggård.

"Drar ut på tiden"
Gruvbolaget skulle lämna in konsekvensanalysen före 15 december, men har nu fått ytterligare två månader på sig att lösa läxan. I dag fokuserar Kopparberg Mineral AB på järnmalm i Ludvika.

- Det är bara tid till att reda ut problematiken med framförallt samerna, säger Thomas Lundgren, vd för Kopparberg Mineral AB.

I sommar planerade Kopparberg Mineral att starta en gruva år 2014. En målsättning som kommer att försenas, enligt Thomas Lundgren.

- Det drar ut på tiden, det är besvärligare än vad vi trodde, säger Thomas Lundgren.

I dag har Kopparberg Mineral och kanadensiska bolaget Gold Ore Inc. för avsikt att bilda ett gemensamt bolag med fokus på att lokalisera nya förekomster i Skelleftefältet samt förädla dessa. Evafyndigheten kommer att ingå i det planerade bolaget.

Tillsammans blir de starka nog att hitta de malmnivåer som krävs och investera 130 miljoner kronor som behövs för en gruvbrytning.

- Genom att pola ihop våra tillgångar kan vi nå upp till den kritiska massan och ta oss till ett investeringsbeslut för ett anrikningsverk, säger Thomas Lundgren.

FAKTA Eva-Svartliden

I september klassades Eva-Svartliden fyndigheter som riksintresse av Sveriges Geologiska undersökning, SGU. Området på 240 hektar består av den tidigare beviljade Svartlidenfyndigheten samt Eva- fyndigheten, där Kopparberg Mineral AB för närvarande har en ansökan om bearbetning under handläggning. Arvidsjaurs kommun har tillstyrkt förslaget.

Eva-Svartlidenfyndigheterna är zink-, bly-, koppar-, silver - och guldförande massiva sulfidförekomster av s.k. VMS typ. Evadelen är utformad som en stor, upp till 600 meter lång, 150 meter bred och 60 meter mäktig lins som stupar mot sydost.

En oberoende konsult har på basis av 23 kärnborrhål beräknat att Eva-fyndigheten innehåller fem miljoner ton med 2,4 procent zink, 0,4 procent bly, 0,3 procent koppar, 40 gram/ton silver och 1 gram/ton guld.

Utöver detta finns vid Svartlidendelen av fyndigheten en tidigare beräknad mineraltillgång om 65 000 ton med huvudsakligen koppar, zink och silver.

Kopparberg Mineral AB är ett mineralprospekteringsbolag. Bolagets långsiktiga strategiska målsättning är att skapa ett betydande mineralbolag genom investeringar i prospektering. Kopparberg Mineral har beviljats totalt 55 undersökningstillstånd om cirka 35 100 hektar. Kopparberg Mineral är huvudägare och operatör av Nordic Iron Ore AB.

Källa: Kopparberg Mineral AB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om