I Fridhemsskolans hemkunskapskök blandas dofterna från den colombianska kycklingen med den eritreanska lammgrytan och den somaliska linsröran. Skratten hörs hela vägen ut på gården. Kummin, kyckling, omalda kaffebönor och rödlök. Varorna har hela gruppen inhandlat tillsammans.
- Det blir ju som en lektion det också, säger Jeanette.
Initiativet kommer från Annika Pettersson, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan, Anna Lindblom, Flyktingsekreterare på kommunen och Jeanette Johansson, lärare på SFI (svenska för invandrare). En gång i veckan träffas de för att laga mat, umgås och prata svenska. Kostnaderna delar de på.
- Vi kallar det för en kamratcirkel. Och mat förenar, menar Annika.
Under lektionerna på SFI får eleverna lära sig ord som är bra att kunna när man lagar mat. Ibland är det helt tyst i det stora köket. Bristen på svenska ord gör att samtalen tar lite längre tid. Men så släpper det och deltagarna förstår plötsligt varandra.
- Gaffel! Det är en gaffel du vill ha! Jeanette försöker med stora gester få någon att minnas det lilla men viktiga ordet.
Integration viktigt
Aisha, Abdiqani och de andra sätter sig vid det dukade långbordet. Alla tar en första förväntansfull tugga. På en liten talrik får smaker från stora delar av världen plats. Precis som i Fridhemsskolans kök.
- Bor man i en liten ort som Arvidsjaur är det ju extra viktigt med integrationen. Känner man ingen kanske man hellre stannar hemma och tittar på tv än går ut i samhället, säger Jeanette.
Hon har bjudit med sin väninna Linn, som fascineras över de udda matkombinationerna.
- Jag tänker ibland; men vad har vi svenskar att erbjuda?
Det är lätt att bli hemmablind. Abdiqani från Somalia berättar att han verkligen tyckte om den svenska semlan de gjorde förra veckan.
Minnet av pitepalt får honom däremot att grimasera. Men att matlagningen har hjälpt honom med svenskan råder det inga tvivel om.
Han berättar utan problem om hur det kändes att få åka skoter.
- Det var häftigt, verkligen coolt.
Nya ingredienser
Det är många nya ingredienser för deltagarna att komma ihåg. Linn har ännu inte prövat att laga någon av maträtterna hemma, men väntar spänt på den receptsamling som SFI-eleverna ska sammanställa när cirkeln är slut.
- Alla som varit med den här omgången får ett exemplar. Men vi kanske ska prova att sälja den även till andra, funderar Jeanette under middagen tillsammans, med Abdiqani och Aisha.
Alla är välkomna
Det återstår bara två tisdagar av just den här konstellationen. Men så fort det finns tio nya deltagare, eller gamla, startar de upp igen. Och alla är välkomna, säger Jeanette.
- De enda restriktioner vi har är att det inte får vara mer än tio personer, då blir det för trångt. Och vi kommer på fler idéer hela tiden. Kanske ska vi ha ett mångkulturellt knytkalas i framtiden!