Arbetsförmedlingen Kundtjänst i Arvidsjaur får allt mer uppdrag och har i dagsläget drygt 80 anställda, 17 av dem jobbar gentemot distansservicekontoren. I dag har man hand om nio kontor, men inom kort görs kösystemet om och då ska man kunna hjälpa arbetssökande på 32 kontor runt om i landet.
På en del orter är arbetsförmedlingen dels bemannade med personal som finns fysiskt på plats, dels med personal via telebild.
På en del orter är arbetsförmedlingen också helt obemannad och kanske bara består av en liten "kur" som placerats på ett bibliotek, medborgarkontor eller kulturhus.
- Det här är framtiden, säger Victoria Sandberg, en av tre sektionschefer i Arvidsjaur. Hon menar att det på små orter inte alltid är försvarbart att ha en bemannad arbetsförmedling. Istället får de arbetssökande åka tio-femton mil till närmaste ort där det finns en.
"Vanligt möte"
Arbetsförmedlaren på distans tar bara hand om spontana besök, man gör inskrivningen och upprättar handlingsplan, precis som vid ett "vanligt" besök, men fattar inga ekonomiska beslut.
Distansservicekontoren fungerar så att det sitter en telefon på väggen. Den arbetssökande lyfter luren och får antagligen besked om att det är kö och att han/hon får sitta ner och vänta en stund. Eller då får man direkt gå in i kuren/rummet för ett möte. Genom videolänk kopplas båda parter upp och kan prata och se varandra samtidigt, i kuren finns en scanner så den arbetssökande kan scanna in sin legitimation (som en identifiering).
- En del kan vara lite skeptiska till en början, helst äldre personer som tycker det är otäckt med tekniken och tror att de måste trycka på olika knappar. Men så fort jag börjar prata är det okej, det är ju precis som ett vanligt möte, säger Malin Jonsson, arbetsförmedlare i Arvidsjaur och samordnare för distanssamtalen.
Hon jobbade tidigare bara med att hjälpa kunder via telefon och tycker det är roligt att faktiskt också kunna "se" vem hon pratar med. Många frågor var hon befinner sig och tycker det är "häftigt" att få prata med någon så lång norrut som i Arvidsjaur. En vanlig fråga är förstås om "snön ligger kvar"?
- Det är ett jätteroligt jobb! Jag har ännu inte träffat på någon som varit negativ, den enda nackdelen är att man ibland vill sitta tillsammans och titta på papper. De kan ju hålla upp papper de vill visa eller scanna in dem, men det är ändå inte riktigt samma sak.
Snabbaste servicen
Kundtjänstens arbetsförmedlare har inga "egna" arbetssökande att ansvara för, utan verksamhetsiden är just att göra dessa snabba punktinsatser.
Malin Jonsson menar att man "lär sig" att inte fundera så mycket över hur gick sedan för den arbetssökande:
- Man får tänka så, att man bidragit till att de kommit en bit på vägen.
Tekniken utvecklas hela tiden, men en knäckfråga är just detta med säker legitimering,
- Men i framtiden kanske man bara kan möta sin arbetsförmedlare hemma vid datorn, många har ju redan i dag en webbkamera monterad, säger Victoria Sandberg.
Arvidsjaur är i dag en av åtta Kundtjänster i landet som servar hela Sverige. Man har öppet både kvällar och helger och tar varje vecka emot cirka 5 000 samtal samt har hand om 40 000 kontaktar. Då kan det även handla om mail och kontaktar via chatten.
- Chatten är vår snabbaste service, här ska man få svar inom 30 sekunder, säger Victoria Sandberg.
Man ordnar även rekryteringsträffar online med arbetsgivare, ett smidigare och också billigare alternativ istället för att kanske bekosta resa och logi för den arbetssökande.