När Gerry Axtelius gläntar på dörren till det blivande destilleriet i industrihuset på Södra Strandvägen i Arvidsjaur är det en ännu tom lokal som skymtar. Innan kolonndestillatorn och jästunnorna får köpas in måste Skatteverket ge sitt tillstånd och för det krävs bland annat en godkänd lokal.
- Bara att få tillstånden tar fyra månader. Men vi hoppas kunna starta tillverkningen om ungefär ett halvår.
Annan pusselbit
En annan pusselbit som ska på plats är kapitalet som behövs. Den nyemission som pågår till och med den siste januari ska ge pengarna, upp till 7,5 miljoner kronor.
- När vi har två miljoner vågar vi starta. Jag vet inte hur många som tecknat sig för aktier, men jag vet att intresset är stort, det är mycket förfrågningar, säger Gerry Axtelius.
Den som väntar på whiskyn från Arvidsjaur får vänta i minst tre år, till 2015. Så lång tid tar det innan den sprit som lagras på fat är färdig whisky, klar att tappas på flaska. Tillverkning av vodka och likörer ska ge inkomster under tiden whiskyn lagras.
Gerry Axtelius berättar att intresset för världens nordligaste whisky är stort. Bland annat finns det från Norge en förfrågan om att få köpa 20 000 flaskor whisky, ungefär en halv årsproduktion.
Sysselsättning
Whiskytillverkningen, när den kommer igång, ska skapa sysselsättning i Arvidsjaur.
- År ett är det vi, de tre ägarna, som jobbar i företaget. En eller två personer ska också anställas. År två anställer vi ytterligare en eller två personer. När vi är i full produktion handlar det om minst tio sysselsatta.
Whiskyn ska skapa ännu mer sysselsättning är det tänkt. Gerry Axtelius talar om besöks- och upplevelsenäringen, om festivaler och om guidade visningar. Och om förädlade livsmedel, till exempel whiskygravat renkött. Totalt kan det handla om ett femtiotal jobb.
- Det här är det största som hänt Arvidsjaur sedan K 4 kom till byn, ren marknadsföringsmässigt, säger Gerry Axtelius.