Muskelstark show väntar

Det är få sporter som är så oglamourösa som just strongman. Det är smuts, det är blod och det är svett. Ändå handlar det till stor del om just showen, och nästa helg går SM-finalen av stapeln i Arvidsjaur.

Teknik och styrka är vad som krävs av Mikael Sundqvist för att få upp atlasstenen på pallarna.

Teknik och styrka är vad som krävs av Mikael Sundqvist för att få upp atlasstenen på pallarna.

Foto: GÖRAN WESTERLUN

ARVIDSJAUR 2012-09-24 06:00

Showen var det ja. Man skriker, man sliter, man drar och man lyfter. Stora karlar välter ännu större traktordäck, springer med flera hundra kilon på sina axlar och lyfter bilar. En något primitiv sport kan tyckas, men som tack vare just det är så publikvänlig.

- Alla kan relatera till det vi gör. Man vet att en bil är tung och att det krävs mycket träning för att orka lyfta den, säger Andreas Lundberg.

Och även om grabbarna ser hårda och elaka ut, är det en helt annan jargong tävlingsdeltagarna emellan.

- Vi peppar varandra, hjälper till med tips och kramas. Det är en skön familjär stämning och jag har skaffat goda vänner från Kiruna i norr till ystad i söder.

Inte alltid vackert
Han är en av tre killar i Arvidsjaur som i dag sysslar med strongman, men för bara sju år sedan var utövarna det fyrdubbla till antalet.

- Folk har fallit bort undan för undan på grund av skador. 2005 gjorde jag min första tävling, och från 2006 fram till förra året var jag helt själv.

Men hur gör man då för att bli stark? Äter rätt? Lyfter tungt? Lundberg menar att det finns många olika vägar till att klara att bära 143 kilo på vardera arm, men att det gemensamma är att det inte alltid är vackert.

- Man måste träna otympliga, jobbiga grejer för att bli en bra strongman. Man får inte vara rädd för att bli skitig om händerna.

Han berättar att efter en tävling tar det en vecka att återhämta sig.

- Jag har ofta massor med blodkärlsbristningar i ansiktet, det ser ut som någon skjutit mig med en hagelbössa. Man har ont överallt. Visst måste man väl vara smått tokig för att hålla på med det här, men det är ju så roligt ...

Vilar sig i form
SM-finalen för Sveriges starkaste män under 105 kilo som hålls på Arvidsjaurs flygplats den 29 september närmar sig, men tvärt om vad man kan tro, att det borde vara nu man ska träna som hårdast, vilar sig Lundberg och hans motståndare i form.

- Nu gäller det att vila och äta. Fylla på alla depåer och samla kraft till tävlingen. Den hårdaste träningen är redan gjord.

Den som vinner får en plats i världens starkaste man som går i Norge i oktober. Andreas Lundberg har tagit sig till SM-final fyra år i rad. Plats 12, 10 och 8. Om sina egna chanser i tävlingen i år säger han så här:

- Det har gått bra för mig i år, jag har hamnat på pallplats på tre av fyra tävlingar. Målet är topp fem. Utvecklingen går framåt för mig, men jag brukar säga att om jag hamnar sämre än åttonde plats - då slutar jag.

FAKTA Grenar i SM-finalen i strongman

Skoterdrag 800-900 kilo.

Pressmedly 100 kilo stång, 112 kilo stock, 72 kilo hantel, 84 kilo block och 125 kilo Apollonaxel.

Ok 320 kilo som ska bäras 20 meter.

Bilmarklyft drygt 300 kilo.

Farmers walk 143 kilo per hand i 20 meter.

Atlasstenar Fem stenar á 130-180 kilo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om