Han berättade om en skrivelse som tio föreningar i Moskosel lämnade till kommunen den 28 september i fjol. Skrivelsen handlade om medborgarservice i Moskosel, om att skapa förutsättning för en positiv utveckling i byn och i den norra kommundelen.
Skrivelsen skickades den 5 december från fritids- och kulturutskottet till kommunstyrelsen. Där är den ännu inte behandlad trots att det gått snart ett år.
Ojämlik ärendehantering
När det gäller Moderaternas skrivelse om nedläggning av skolverksamheten i Moskosel tog det bara lite drygt tre månader innan den behandlade av barn- och utbildningsnämnden.
- Vem bär ansvaret för att ärendehanteringen ser ut på detta ojämlika sätt? Varför väljer ansvariga att hantera Moskoselsbornas skrivelse på detta orättvisa sätt? frågade Ingemar Nyström.
Kommunalrådet Jerry Johansson (S) hävdade i sitt svar att kommunen inte hanterat skrivelsen ojämlikt och läste därefter ur kommunallagen om rätten att väcka ärenden.
Ingen laglig rätt
- Föreningar har inte laglig rätt att väcka ärenden i kommunfullmäktige, sa Jerry Johansson.
Kommunalrådet informerade också om att kommunens tillväxtenhet kontinuerligt arbetar med frågan och att kommunen beviljats projektmedel för att anställa en landsbygdsutvecklare.
Ett svar som inte imponerade på Ingemar Nyström:
- Vi är besvikna över svaret. Han utnyttjade en möjlighet att krypa undan. Men även om jag skickar en skrivelse till kommunen så ska jag ha ett svar. Här är det tydligt att det finns en vilja att inte ta upp vårt förslag.
"Odemokratiskt"
Ingemar Nyström lät Mats Klockljung (C) svara på den tredje och sista frågan: vad han som fullmäktigeledamot tycker om behandlingen av förslaget från kommunmedborgarna i Moskosel.
Svaret från Mats Klockljung blev långt men hans sammanfattning var kort och koncis:
- Beklämmande, uselt och i högsta grad odemokratiskt.