Det är modern utrustning som Tore Eriksson har investerat i. Utrustning som gör det möjligt att på den egna kliniken tillverka såväl kronor och porslinsinlägg för lagning av trasiga tänder som tunna skalfasader till dem som vill ha vitare tänder.
- Med det här systemet kan det räcka med ett enda besök för de patienter som behöver en krona eller porslinsfyllning. Innan jag skaffade utrustningen krävdes först ett besök för att göra en avgjutning. Sedan tog det minst en vecka, med postgången inräknat, för tandteknikerna att göra kronan. Patienten fick under den tiden ha en provisorisk krona eller fyllning.
Digitalt
Med hans nya utrustning, Cerec 3, tar det inte längre dagar att göra tandersättningar. Nu handlar det snarare om minuter.
Tandavtrycken tas digitalt med en mätkamera och visas som en tredimensionell bild på datorskärmen. Där designar Tore Eriksson sedan kronan eller fyllningen, varefter ett porslinsstycke laddas i en fräsmaskin. Efter tio-femton minuter är den nya kronan klar och kan sättas på plats på tanden.
- Jag har haft utrustningen någon månad nu, och de patienter som behövt kronor och inlägg är glada att det går fort och att de inte behöver några provisoriska lagningar. Cerec har funnits i 25 år och är i dag det bästa fyllningsmaterialet, efter rent guld, som kan användas för tandersättningar.
Tore Eriksson berättar att den nya tandvårdsförsäkringen gynnar personer som väljer att göra kronor när tänder gått sönder ordentligt.
- Om en tand går sönder och man har bara några dagar kvar av högkostnadsskydd, som gäller i exakt 365 dagar, då kan vi ordna en ny tand direkt. Tidigare behövdes minst en vecka för att ordna detta och det kunde då kosta patienten
1 500 kronor extra, om det inträffade just i skarven mellan två perioder i högkostnadssskyddet.
Nya marknader
Att det kan räcka med ett besök hos tandläkaren för de patienter som behöver kronor eller inlägg öppnar för nya marknader för Tore Eriksson.
- Till exempel Norge. De kommer ju redan för att lämna sina bilar på verkstäder här ... Jag har haft en del förfrågningar från norska patienter, men i och med att de har behövt göra två resor hit har de oftast avstått. Norge är en marknad som jag nu skulle kunna börja satsa på, men det är bara en möjlighet. Först och främst finns min marknad i Arvidsjaur och i grannkommunerna.
Framtidstro och intresse för teknik är två anledningar till att Tore Eriksson gjort investeringen.
- Den gör det ännu roligare att jobba. Dessutom är min son Andreas halvvägs genom sin tandläkarutbildning, det finns alltså någon som kan ta över utrustningen.
Tore är fortfarande rätt ensam i regionen med den nya utrustningen.
- Vad jag vet finns det Cerec 3-utrusnting på kliniker i Östersund och i Örnsköldsvik.