Max - hård på utsidan, mjuk på insidan

Max Rönnbloms kulspruta väger tio kilo med ammunition. Att vara Norrlandsjägare och gay är ingen börda.- Man kan tro att förbandet är macho, så är det inte, säger han.

Max Rönnblom, 20 år från Skellefteå muckar om en vecka. Samtidigt som han låser in kulsprutan och hänger av sig uniformen fortsätter gemenskapen. "Vi har redan börjat planera vad vi ska hitta på i sommar", säger han.

Max Rönnblom, 20 år från Skellefteå muckar om en vecka. Samtidigt som han låser in kulsprutan och hänger av sig uniformen fortsätter gemenskapen. "Vi har redan börjat planera vad vi ska hitta på i sommar", säger han.

Foto: Joel Gustafsson, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR 2010-06-02 06:00
Slutövningen är klar och Max Rönnblom har kommit hem från striderna på slätten. Han låser in sin Kulspruta 90 för framtiden och förbereder sig för ett civilt liv.
För 15 månader sedan ryckte han in som plutonbefäl och blev jägarbataljonens enda signalmekaniker. Med erfarenheter för livet och graden som sergeant lämnar han nu Arvidsjaur.
- Det känns ledsamt att vi är de sista värnpliktiga. Jag har utvecklats på så många olika sätt, säger Max Rönnblom.
Ångrar sig inte
Innan han mönstrade för att bli Norrlandsjägare på Armens jägarbataljonen var han fundersam. Han skulle lämna vännerna i Skellefteå och förbereda sig för ett liv i fält.
Max Rönnblom beskriver hur hans civila liv dog när han ryckte in. I dag ångrar han sig inte.
- Jag har lärt mig att stå upp mer för mig själv. Fått mer auktoritet till karaktären.
Han lägger in en snus och fortsätter att prata. En av fördelarna med att vara jägarsoldat är att han lättare framhäver sig själv i en grupp människor.
Torsk på nikotin
En av olaterna är att han är torsk på nikotin.
- Det har blivit en liten hjälpstart när man vaknar tre på natten och ska ut på fältövning.
Under sin tid som värnpliktig i Arvidsjaur har han varit den enda öppet homosexuella soldaten. Befälen och soldaterna på jägarbataljonen framhäver att alla är lika här. Max Rönnblom håller med.
Inga svårigheter
- Man kan säga att vi är hårda på utsidan men mjuka på insidan.
Att vara Norrlandsjägare och gay medför inga svårigheter i dag, enligt honom.
- Det största som spelar roll är sina egna hjärnspöken. En del målar upp ett skräckscenario utifrån värsta fall.
Den råa jargongen som en gång fanns inom försvarsmakten är borta i dag. Kvar är bara ogenomtänkta skämt.
Rå jargong
- De som har störst väg att gå är faktiskt befälen. De flesta skämt kommer från dem, vad jag har hört.
När Max ska räkna hur många vänner han har fått under tiden i Arvidsjaur räcker inte båda händerna till. De har redan planerat vilka festivaler de ska besöka i sommar och boendesituationen är inga problem när han har vänner från hela Sverige.
Då blir man rörd ...
Max Rönnblom tycker att jägarutbildningen är viktig både för värnpliktiga och för Arvidsjaur som samhälle. Han har hört om spänningar och sammandrabbningar mellan militärer och vissa delar av ortsbefolkningen.
Han har sett det motsatta.
- När jag var in på Apoteket och skulle hämta ut medicin var det en tant som höll upp dörren för mig. Hon berättade hur viktigt det är att vi är kvar. Då blir man rörd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om