Den nyss fyllda påsen innehåller fyra och en halv deciliter blod. Den märks med klockslag, och placeras sedan på en kylplatta. När bussen i Arvidsjaur stänger för dagen, åker alla påsar till Universitetssjukhuset i Umeå med taxi. Där tar nattpersonalen hand om dem, och slutligen placeras de i en förvaringskyl med en temperatur på mellan fyra och sex plusgrader. Från den stunden håller blodet i sex veckor. Harriet Söderlund är en av dem som arbetar på bussen, men är till vardags biomedicinsk analytiker vid Universitetssjukhuset i Umeå.
- I och med att vi bara kan lagra blodet i sex veckor, är det viktigt att vi har ett ständigt flöde av givare. Speciellt under semestern kan det bli brist.
Tidigare var det obligatoriskt för alla värnpliktiga att ge blod. Eftersom Sverige inte har värnpliktiga längre har en stor grupp givare försvunnit. Det betyder att blodgivarcentralerna nu måste arbeta hårdare för att värva nya givare.
Blodbussen kommer till Arvidsjaur tre gånger om året.
- När vi var här i februari var det 110 stycken som kom in, varav åtta var nya. Det är en väldigt bra siffra om man ser till invånarantalet, säger Harriet Söderlund.