Lyckat pilotprojekt blev till handbok

2008 utsågs Arvidsjaur till en av fyra pilotkommuner i landet för samverkan mellan polis och kommun.Erfarenheterna från det arbetet har nu resulterat i en handbok med råd och stöd till polisen och kommunerna i deras samarbete för att förebygga brott.- Ett lyckat projekt, konstaterar Ann-Sofi Levander, socialchef i Arvidsjaur.

"Ett lyckat projekt. Nu har vi ett nytt samverkansavtal med polisen", säger Ann-Sofi Levander, socialchef i Arvidsjaur. (Arkivbild)

"Ett lyckat projekt. Nu har vi ett nytt samverkansavtal med polisen", säger Ann-Sofi Levander, socialchef i Arvidsjaur. (Arkivbild)

Foto: Göran Westerlund, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR 2011-01-28 06:00

Samverkansprojektet är klart och har nu resulterat i en handbok. Där redovisas erfarenheterna från de fyra pilotkommunerna Arvidsjaur, Emmaboda, Landskrona och Västerås och hur man där har arbetat med sina respektive samverkansöverenskommelser. Handboken ger dessutom råd och stöd när kommuner och polis ska bygga upp ett brottsförebyggande samarbete.

Ann-Sofi Levander, socialchef i Arvidsjaur, konstaterar att projektet varit lyckat. Kommunen och polisen valde att i Arvidsjaur fokusera på det busliv och den skadegörelse som då förekom:

- Vi kan med egna ögon se att det blivit bättre. Nu har vi ett nytt avtal med polisen, med nya prioriteringar. Under två år framåt jobbar vi mot dels droger och missbruk, dels med alkoholkontroll.

Föreläsningar
Hon berättar att projektet med stort intresse följts av andra kommuner och andra aktörer.

- Till exempel var Carina Eklund och jag för cirka ett år sedan på Umeå universitet för att under en dag föreläsa tillsammans för ett hundratal polisstudenter och socionomstudenter.

Carina Eklund, polisinspektör i Arvidsjaur, beskriver samverkansarbetet som lyckat:

- Vi har i och för sig alltid samarbetat med kommunen, men i och med projektet fick samarbetet strukturerade former och blev långsiktigt. Det är roligt att projektet har lett till att det nu finns en handbok, att det har blivit något konkret av det. En sak som är viktigt när det gäller samverkan är att den som utses till polisens representant har ledningens mandat att driva samverkan.

FAKTA Projektet

Samverkansprojektet initierades av Brottsförebyggande rådet, Brå, Rikspolisstyrelsen, RPS, och Sveriges kommuner och landsting, SKL. Syftet var brottsförebyggande genom att hitta former för hur den lokala polisverksamheten genom samverkan långsiktigt kan utvecklas i Sveriges samtliga kommuner.

Handbokens författare är Charlotta Gustafsson, Brå, Marie Johansson Meinke, RPS, och Greta Berg, SKL.

Tre fjärdedelar av landets kommuner har hittills tecknat samverksansöverenskommelser med polisen och fler har visat intresse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!