Landstingen i Norrbottens län och Västerbottens län har genomfört eller planerar att genomföra neddragningar. Det handlar om bland annat ambulanser, läkarjourer på kvällar, nätter och helger, obs- och akutplatser på vårdcentraler.
Åtgärder som inte varit populära bland befolkningen på de orter som berörts.
Stormöten
Stormöten har hållits och medborgare har tågat i demonstrationer och fackeltåg, och i onsdags, 9 maj, hade ockupationen av sjukstugan i Dorotea pågått i 100 dagar. Nu ska kampgrupperna på de olika orterna bilda enad front.
Dra upp riktlinjer
Nästkommande helg, 19-20 maj, träffas representanter för grupper från Kiruna i Norr till Dorotea och Åsele i söder i Arvidsjaur.
- Vi gör det på grund av situationen hela Lappland befinner sig i på grund av landstingens neddragningar. Vi ska träffas och bekanta oss, vi kan dra upp riktlinjer och strategier för att gå ut i enad front, säger Monica Thelin, Lycksele, som tagit initiativ till mötet.
Lyfta frågan
Birgit Lindberg i nätverket Läkare till Lappmarken, som verkar för att få landstinget att tillsätta de vakanta läkartjänsterna i Arvidsjaur, räknar med att ett tjugotal personer kommer att delta i mötet.
- Vi vill lyfta frågan till en högre nivå, ovanför landstingsnivån, säger hon.
Doroteaupprorets Simone Granberg är en av dem som ska delta i träffen i Arvidsjaur.
- Det började med neddragningarna i Dorotea och Åsele, men det här är ett inlandsproblem, det sker neddragningar överallt. Gör vi ingenting nu kommer det att bli fler neddragningar i inlandet, då blir det hälsocentralerna och tandläkarna.