Läkare försvarar vårdpersonalens agerande

Besparingskrav gjorde att vårdcentralen inte längre kunde ta emot patienter som behövde körkortsintyg. - De som ringde och inte fick tid skällde på sköterskorna. Det var då idén föddes, vi gör det på fritiden och tar pengarna i fikakassan.

Roger Carlsson, läkare på vårdcentralen i Arvidsjaur, berättar att läkarna började utfärda körkortsintyg på sin fritid sedan vårdcentralen inte längre fick ta emot friska patienter. "Landstinget har alltså inte blivit av med några pengar", säger han.

Roger Carlsson, läkare på vårdcentralen i Arvidsjaur, berättar att läkarna började utfärda körkortsintyg på sin fritid sedan vårdcentralen inte längre fick ta emot friska patienter. "Landstinget har alltså inte blivit av med några pengar", säger han.

Foto:

ARVIDSJAUR 2013-03-28 06:00

Det säger läkaren Roger Carlsson om de körkortsintyg som i dagarna har gjort vårdcentralen i Arvidsjaur till en riksnyhet.

Flera av de anställda där har av sin arbetsgivare polisanmälts på grund av misstankar att under tio års tid ha förskingrat upp emot 200 000 kronor genom att ta emot patienter på kvällstid.

Roger Carlsson berättar att de sparkrav som landstinget för cirka tio år sedan riktade mot verksamheten innebar att friska patienter som till exempel de som behövde få körkortsintyg inte längre kunde tas emot. Dessa blev i stället hänvisade till privata läkarmottagningar vid kusten. Läkarna vid vårdcentralen började då skriva intygen på sin fritid och ersättningen lades i personalens egen kassa.

Visa service
- Det var arbetsplatsen kollektivt som med stöd av den dåvarande verksamhetschefen bestämde sättet vi löste det på. Vi gjorde det för att i stället för att få skäll visa på service och för att rädda vårdcentralens goda rykte. Alla chefer som varit här sedan dess har också känt till detta, säger Roger Carlsson.

På sin fritid
Han säger att läkarna gjort undersökningarna för körkortsintygen på sin fritid.

- Pengamässigt har landstinget har alltså inte förlorat något. Om landstinget skulle ha tagit in en stafettläkare en vecka per år för att göra de här körkortsundersökningarna skulle det ha kostat mer än dubbelt så mycket som intäkten. Vi har också sagt till alla patienter att det här görs av doktorn på fritiden.

Rätt att utfärda intyg
Han pekar på att läkarna, tvärt emot vad landstingets primärvårdsledning har sagt, på sin fritid har rätt att utfärda intyg.

"Utfärdanden av intyg eller utlåtande, för vilket ersättning ges till läkaren personligen, ska ske på annan tid än arbetstid" står det i landstingets egen avgiftshandbok.

- Stämmer det inte så borde landstinget ändra och skriva så att man förstår vad som menas.

Även om stämningen bland personalen på vårdcentralen med anledning av polisanmälan är långt ifrån bra är Roger Carlsson inte oroligt för polisens utredning:

- Jag tror att åklagaren kommer att lägga ned ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om