Kupan i Arvidsjaur - mer än bara kläder

Förvisso krängs det både ett och annat begagnat plagg i Kupans lokaler i Arvidsjaur, men innanför väggarna finns mer än så: en träffpunkt och utvecklingsplaner för framtiden.

Verksamhetsansvarig Erika Andersson och frivilligarbetaren Carin Takaoka.

Verksamhetsansvarig Erika Andersson och frivilligarbetaren Carin Takaoka.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARVIDSJAUR 2012-08-24 06:00

Bland grundprinciperna för Röda Korset nämns humanitet och frivillighet. Ord som man kanske inte tänker på när man köper sin begagnade "vad det nu kan vara" på Kupan.

- Men det är ju faktiskt så att allt överskott skickas vidare bland annat till katastrofhjälp världen över, säger verksamhetsansvariga Erika Andersson.

Ge och ta
Humaniteten syftar till att förhindra och lindra mänskligt lidande, frivilligheten - ja, att arbetet ska vara just frivilligt och osjälviskt. Att både ge och ta emot hjälp är frivilligt.

- Jag har frivilligarbetat för Kupan sedan starten i Arvidsjaur 1995, ett oerhört givande arbete, säger Carin Takaoka.

Totalt är man mellan fyra och fem personer som frivilligarbetar i butiken. I olika perioder.

- Hur mycket tid man lägger ned är upp till var och en, säger Takaoka.

Rejält lyft
Lokalen som Kupan i dag huserar i är ny sedan två år tillbaka, och man har upplevt ett rejält lyft för verksamheten sedan man flyttade från Storgatan till Stationsgatan. Fortfarande centralt, och kanske får man lite skjuts av närheten till kommunens Ånyo som säljer begagnade möbler och annat.

- Många som kommer in här har just varit på Ånyo, eller är på väg dit, säger Erika Andersson.

Man har också sett en attitydförändring till begagnade prylar och kläder. I dag har man både en fast kundkrets och shoppare som bara droppar in för att titta.

- Bland annat en man från Stockholm som är förbi oss minst en gång varje år.

Kläderna och prylarna som säljs på Kupan är donerade och kommer i huvudsak från Arvidsjaurtrakten. På grund av dyra frakter kan man inte skicka iväg och byta kläder som förut.

- Men det verkar inte vara några bekymmer för de som handlar. Vi är oerhört tacksamma för allt folk lämnar till oss, säger Andersson. En kedja som gör många glada; givaren som känner att man gjort en insats, köparen som hittar grejer till fina priser och samtidigt kan bidra till något gott.

Besöksverksamhet
Nästa steg för Kupan? Att starta en besöksverksamhet. Det innebär att frivilliga gör hembesök hos dem som önskar. Att lyssna eller bara finnas där. Men till det behövs frivilliga.

- Vi vet att det finns ett stort behov i samhället av folk som ställer upp som medmänniskor. Det handlar inte om att putsa fönster eller gå andras ärenden, utan om att vara medmänniska, säger Erika Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om