"Jag vågar inte gå till vårdcentralen längre"

Graviditeten orsakade svåra smärtor för Samira Arampour, 19. Läkaren på vårdcentralen nekade henne undersökning, hävdade att hon inte betalade skattepengar och blev arg för att hon inte gick i skolan.- Jag kände mig avvisad, säger den blivande mamman.

Samira Arampour, 19, väntar barn med Shirzad Murad, 22. Hon är ständigt illamående och för en vecka sedan blev huvudvärken olidlig. Oroad åkte hon till vårdcentralen i Arvidsjaur där hon blev utskälld. När hon kom hem brast det.  "Jag grät, och grät och grät. Jag var chockad", säger hon.

Samira Arampour, 19, väntar barn med Shirzad Murad, 22. Hon är ständigt illamående och för en vecka sedan blev huvudvärken olidlig. Oroad åkte hon till vårdcentralen i Arvidsjaur där hon blev utskälld. När hon kom hem brast det. "Jag grät, och grät och grät. Jag var chockad", säger hon.

Foto: Joel Gustafsson, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR 2011-01-15 06:00

Samira Arampour, 19, ska bli mamma om fyra månader. För en vecka sedan fick hon svår huvudvärk och flimmer för ögonen, symptom för havandeskapsförgiftning. Oroad åkte hon tillsammans med sin mor till vårdcentralen i Arvidsjaur för att ta prover.

- Det är min första graviditet och man är extra orolig. Barnet kan dö på grund av att kroppen blir påfrestad, säger Samira Arampour.

Sjuksköterskan undersökte hennes blodvärde och blodsocker som var okej, men hänvisade blodtryckskoll och urinprov till doktorn. Samira var stressad och skulle få varva ned på en brits.

Blev jättearg
När stafettläkaren som hade jouren mötte henne tog det stopp. Han förklarade att huvudvärk var naturligt vid graviditet och att han inte behövde undersöka henne.

- "Det är normalt, inte ska du komma här och springa runt", sade han enligt Samira Arampour.

Hon stod på sig och ville se över sitt blodtryck och urin.

- När han sade att "du ska inte tro att du är en curlingtjej som kan komma hit och få vad du vill", då blev jag jättearg.

Argumentationen om läkarundersökningen fick en ny vändning när läkaren ifrågasatte varför hon inte gick i skolan. När han hörde att hon sov till klockan tio blev doktorn förbannad, förklarar Samira Arampour.

- Då började han vråla om att jag var oansvarig, säger hon.

Förkrossad
Hon påtalade att hon var ansvarsfull genom att söka vård.

- Då sade han till slut. "Jag har gått i skola och slitit och jag betalar skatt. Vet ni vilka som får skattepengar?"

Enligt Samira pekade han sedan på henne och modern.

- Det är ni, sa han.

Förkrossad lämnade hon vårdcentralen.

- Att inte få en försäkran om att allting är okej med barnet jag har i magen är det värsta. Och att sedan klaga om att vi tar hans skattepengar.

Hennes mor Sharmalie de Silva, 44 år, från Arvidsjaur följde med sin dotter efter jobbet.

- Doktorn var förbannad på henne för att hon ska sköta kursen och skolan. Hon ska inte sitta hemma för att doktorn jobbade och betalade skatt för svartskallar. Han menade så.

Hon blev chockad.

- Min dotter ska inte höra sådana där saker av läkare, hon kom dit för att hon inte mår bra.

Ska anmäla
Dagen efter besöket gick de tillbaka till vårdcentralen med en sjuksköterska för att ta proverna som barnmorskan senare tittade på.

Blodtrycket var inte högt, medan det fanns spår av protein i urinen, dock inte farliga mängder, enligt Samira.

- Hon sade att det var okej. Det kändes bättre att träffa henne.

Genom att tala ut i tidningen vill hon lyfta läkarbemötande i ljuset.

- Jag ska anmäla det till Socialstyrelsen eller patientnämnden för att det är fel. Men jag vet inte om det gör någon skillnad, säger Samira Arampour.

Hon blev rädd.

- Alla måste kunna komma till vårdcentralen, säger hon.

I måndags träffade hon och maken Shirzad Murad, 22, vårdcentralchefen för att berätta om händelsen. Enligt Samira Arampour ringde chefen upp henne för att be om ursäkt för vårdcentralens och läkarens bemötande dagen efter.

- Hon berättade att (läkaren) var medveten att han inte var snäll när han bemötte mig, medveten om att han gick för långt, säger hon.

Enligt Samira Arampour ville stafettläkaren be om ursäkt, men hon avböjde med motiveringen att hon inte vill träffa honom igen. I stället vill hon upplysa andra om hur läkare kan bemöta människor.

- Man förväntar sig att läkarna ska var trevliga, i alla fall neutrala. Jag kom dit för att jag har ont i huvudet, inte för att prata om mitt ansvar, om jag betalar skatt eller är curlingtjej, säger Samira Arampour.

Hur mår du i dag?
- Jag har mått dåligt hela helgen. Jag vågar inte gå till Arvidsjaurs vårdcentral längre.

FAKTA Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning i lindrig form drabbar ungefär två procent av alla gravida kvinnor. När man drabbas av det stiger blodtrycket och äggvita, protein, läcker ut i urinen. Flimmer för ögonen, huvudvärk och smärta i övre delen av buken kan vara tecken på en allvarligare form av havandeskapsförgiftning - då skall man söka vård.

Mödravårdens regelbundna kontroller gör att havandeskapsförgiftning oftast upptäcks i tid.

Vid havandeskapsförgiftning kan moderkakans funktion vara nedsatt. Det kan leda till att näringstillförseln till fostret minskar och att fostret inte växer som det ska. Vid svårare fall kan det leda till livshotande tillstånd som krampanfall, hjärtsvikt, lungödem, njurskador eller rubbningar i blodets förmåga och levra sig.

Risken för havandeskapsförgiftning är större vid diabetes, högt blodtryck, kronisk njursjukdom eller övervikt, samt om du är förstföderska.

Källa: Vårdguiden.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om