Gott om björnspillning hos länsstyrelsen

Berget med björnspillning växer hos länsstyrelsen i Norrbotten. Av 1 251 inskickade spillningsprover är 107 från Arvidsjaur. Naturintresserade personer i norra kommundelen har varit flitiga med insamlingen till dna-projektet som ska uppskatta björnstammen.

I början av hösten åt björnarna bär. Nu ökar köttspillningen och Kennet Karlsson på länsstyrelsen i Norrbotten uppmanar skogsfolk att söka spillning på spårsnön. "Gå förbi slaktställen och se om björnen har varit där och ätit. Den blir säkert skitnödig efter det", säger han.

I början av hösten åt björnarna bär. Nu ökar köttspillningen och Kennet Karlsson på länsstyrelsen i Norrbotten uppmanar skogsfolk att söka spillning på spårsnön. "Gå förbi slaktställen och se om björnen har varit där och ätit. Den blir säkert skitnödig efter det", säger han.

Foto:

ARVIDSJAUR 2010-10-16 06:00
Genom dna-tester av björnspillning ska björnstammen i Norrbotten uppskattas. Höstens insamling slutar vid månadsskiftet och 1 251 påsar har hittills samlats ihop i skogarna.
Det kommer att dröja ett halvår innan proverna säger vilka olika individer som har gjort sina behov. Kenneth Karlsson på länsstyrelsen i Norrbotten har grävt djupt i de insamlade proverna för att se vad de har ätit.
- Det jag har fått in under augusti och de första veckorna i september är nästan bara bärspillning. En och annan har ätit insekter och ett fåtal har ätit kött, säger projektledaren.
Många påsar blir det
När bären torkar ser resultatet annorlunda ut.
- Nu ökar köttspillningarna, säger Kenneth Karlsson.
Från Arvidsjaur har det kommit in 107 prover. Det är främst prover från Moskosel, Suddesjaur och Östra Kikkejaure.
De flesta skickar bara in en spillningspåse men det finns de som har samlat in 30 avföringspåsar.
- Jägare, bärplockare och andra i inlandet och kusten har ställt upp riktigt bra måste jag säga.
Det har snöat i stora delar av länet och Kenneth Karlsson tycker att jägare och skogsfolk skall använda spårsnön till att söka spillning. Det är fortfarande 15 dagar kvar av insamlingen.
- Gå förbi slaktställen och se om han har varit där och ätit. Han blir säkert skitnödig efter det.
FAKTA Länsstyrelsens björnspillningsprojekt
För att få en så bra uppfattning som möjligt om det verkliga antalet björnar i Norrbotten genomför länsstyrelsen i samarbete med Svenska jägarförbundet en björnspillningsinventering under hösten 2010. Insamlingen görs av frivilliga runt om i länet och pågår från 21 augusti till den 31 oktober. Tidigare år har Dalarna och de övriga Norrlandslänen samlat björnspillning och nu är det Norrbottens tur.
Insamlade prover i länets kommuner:
Jokkmokk: 259
Boden: 138
Pajala: 127
Arjeplog: 113
Arvidsjaur: 107
Gällivare: 98
Kiruna: 84
Luleå: 80
Överkalix: 74
Älvsbyn: 72
Piteå: 51
Kalix: 22
Övertorneå: 20
Haparanda: 6
Norrbotten: 1251
Källa: Länsstyrelsen i Norrbotten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om