Göte vill ha tillbaka fisket

Fiskare upplever att Nyborgstjärn är tom på fisk. Med sitt medborgarförslag hoppas Göte Hedman, 75 år, att Arvidsjaurs kommun ser över vattnet.- Det finns inte en enda själ som fiskar, säger han.

Göte Hedman, 75, möter besvikna människor vid Nyborgstjärn. "Det har varit en omtalad populär fiskesjö i många år. Handikappade och rullstolsburna har kunnat vara på bryggan och fiska", säger han.

Göte Hedman, 75, möter besvikna människor vid Nyborgstjärn. "Det har varit en omtalad populär fiskesjö i många år. Handikappade och rullstolsburna har kunnat vara på bryggan och fiska", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

ARVIDSJAUR 2011-01-05 06:00

Skoterspår överallt, men inga pimpelhål på isen. Arvidsjaurs kommun marknadsför Nyborgstjärn som ett centralt fiskevatten, men inga nappar på idén.

Göte Hedman, 75 år, från Arvidsjaur har varit en flitig fiskare i många år och saknar sin oas. Sommarens fiske har varit uselt, enligt honom.

- Det är misslyckat med fisket. Det går inte att få någon, inga vak, ingenting, säger han.

Han har skrivit ett medborgarförslag till markägaren Arvidsjaurs kommun, om att de skall förvalta Nyborgstjärn genom att plantera in röding och regnbåge minst två gånger per år.

- Vilken PR för Arvidsjaur. Tänk om turister kunde gå ner och få sig en fisk och betala för det, säger Göte Hedman.

Ingen idé med fiskekort
Han har hört många besvikna röster från sportfiskare och turister.

- Det är ingen idé att köpa fiskekort längre då det inte går att få fisk, säger han.

Sedan några år tillbaka arrenderas Nyborgstjärn av fiskodlaren Mikael Granström som i somras fick sina nät utsatta för sabotage och förlorade hundratusentals fiskar.

- Utsättningen av fisk har minskat känns det som, säger Peter Manner på Turistbyrån i Arvidsjaur.

Turistbyrån har fått flera frågor från fiskare som oroat sig för framtiden.

- Det är ett stort frågetecken när arrendatorn blev utsatt för sabotage och fick sina fiskodlingar uppskurna, säger Peter Manner.

Medborgarförslaget ska granskas i kommunfullmäktige. Kommunalrådet Jerry Johansson (S) anser att centralt fiske har ett stort marknadsföringsvärde, men att Arvidsjaurs kommun inte är den bästa att förvalta fisket. Han hoppas på en smidig lösning.

- Jag tror att en som håller på med fisk och fisketurism har bättre kompetens än vad vi har inom huset i dagsläget.

FAKTA Fiske i Nyborgstjärn
2007 övertog Fiskeman AB arrendet av Nyborgstjärn från Arvidsjaurs flugfiskeförening. Avtalet gäller endast bedrivande av "Put and take fiske" och det finns inga villkor som reglerar hur mycket fisk som ska släppas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om