- Vi tog det här på allvar och har gjort en undersökning där vi tittat på alla fastigheterna för att se om det verkligen behövdes extraslang vid tömningen, säger Per Nilsson, avfallschef vid Arvidsjaur kommun.
Utredningen visar att sex av de 25 fastighetsägarna fått en felaktig debitering, något som Nilsson säger att kommunen nu rättat till.
Folkstormen som uppkom ledde också till en förändring kring rutinerna vid slamtömning, numera måste Mellanströms Schakt och Planering AB skicka in avvikelserapporter till kommunen om inte arbetet har gått friktionsfritt.
Enligt Rickard Lundqvist, Mellanströms Schakt och Planering AB, så var användandet av extraslang nödvändigt då det hade regnat kraftigt vilket ledde till att markens bärighet inte var att lita på när man skulle köra slamtömningsbilen som väger mellan 20 till 25 ton.
Ingen farbar väg
- Gräsmattan är inte en farbar väg med ett sådant tungt fordon, säger Lundqvist.
Samtidigt så står det i avtalet att "om tömning inte kan utföras på grund av otjänlig väderlek eller annan oförutsedd händelse så är entreprenören skyldig att utan ersättning planera om sina tömningsdagar så att tömning ska ske så fort som möjligt".
- Även om det är regnets fel att marken var så blöt, så är det markägarens ansvar att det finns en farbar väg. En otjänlig väderlek för oss är inte lite regn, utan då ska de vara rent omöjligt att vara utomhus, säger Lundqvist.
Andra orsaker till den extra debiteringen var att transportvägen och slambrunnen inte var tillräckligt bra markerade av fastighetsägarna.
- Mycket ligger också på kundens ansvar. De ska se till att markera vägen ordentligen och var slambrunnen är, säger Nilsson.