Under dagen hann de också med att dansa breakdance tillsammans med grabbarna i Exiled dance crew.
Det dansas i skolorna i Moskosel och Glommersträsk nu i höst.
En satsning som är möjlig tack vare finansiering från Skapande skola, Statens kulturråd har beviljat kommunen bidraget, och därför kan Josefine Carlsson från Dans i nord varje vecka besöka de två skolorna för att dansa med skolbarnen.
- Målet med projektet är att barnen ska få prova på olika sorters dans, dans som konstform, säger hon.
Förändrad attityd
Modernt, improviserat, afrikanskt och en hel del annat har barnen fått dansa, och Josefine ser resultat:
- Framför allt har attityden förändrats. Från början kunde den vara lite negativ, men det har vänt, nu efterfrågar de till och med det här. De har också utvecklats rent tekniskt, vågar pröva nya saker när de dansar.
På torsdagen var det lite av examen när skolbarnen från Moskosel och Glommersträsk gjorde var sin dansföreställning för eleverna på Ringelskolan. Rörelse, takt och tempo belönades med applåder i massor.
Sedan blev det ännu mera dans att titta på när fyra dansare från Exiled dance crew i Luleå gav sin föreställning Boys can boogie too.
Glommersträsk- och Moskoseleleverna hann också med att lära mer dans. I workshops som leddes av grabbarna i Exiled fick de lära sig mer om breakdance och hur man bär sig åt för att utföra en del av en breakdansares coola moves.
Dans är socialt
På fredagen var det dags för eleverna på Ringelskolan att få prova på breakdance med Exileddansarna.
Marja Lundmark, rektor för de båda byaskolorna, talar varmt för dansprojektet.
- Dans ger eleverna väldigt mycket socialt. Alla elever borde egentligen få dansa en gång i veckan under hela sin skoltid.