En bisyssla med sting

En gång var de tio. Nu är de bara tre. Åke Kågström i Mellannäs och Samuel Berggren i Arvidsjaur har ärvt sina bin. De är biodlare i andra generationen i Arvidsjaur. De är två av tre verksamma biodlare i Arvidsjaurs kommun, och de förstår inte varför det inte finns fler ...

Åke Kågström och Samuel Berggren är två av de tre biodlare som finns inom Arjeplogs och Arvidsjaurs kommuner.

Åke Kågström och Samuel Berggren är två av de tre biodlare som finns inom Arjeplogs och Arvidsjaurs kommuner.

Foto: Bertil Sundkvist

ARVIDSJAUR 2012-08-15 06:00

Det var en gång ...

Fast egentligen var det så sent som i slutet av 1970-talet som prästen Erik Holmlund från Tornedalen tjänstgjorde i Arvidsjaur som biodling kom till kommunen.

Enligt Åke Kågström, som också är präst, var Holmlund en drivande person som aldrig fick ett nej. Så när Holmlund ville introducera biodling var det många som gick kursen, åtminstone minst tio. En var Samuel Berggrens pappa och en annan var Åke Kågströms svärfar Henrik Grahn. Och åtta andra runt om i kommunen, i Gråträsk, i Pjesker och så vidare.

- På den tiden hade nog ingen Arvidsjaurbo sett ett bi, säger Åke.

"Vi borde bli fler"
I dag är det bara Åke i Mellannäs, Samuel i Arvidsjaur och Mats Furtenback i Raivoberg/Pilträsk som sysslar med biodling.

- Vi borde bli fler, då skulle vi vara mindre sårbara, menar Åke och förklarar att det handlar om att byta bin, att låna grejer av varandra och att sköta bin.

- Man kan inte lämna dem utan tillsyn så länge, det kan bli för trångt i kupan och då svärmar de. Drottningen ska ha utrymme, annars far de iväg, och då förlorar man tid.

Samuel förklarar att sådant kan skapa problem, åtminstone om svärmen sätter sig i grannens murpipa.

Visst är sommaren kort för biodling. Samuel konstaterar att när det blommar i södra Sverige och bina är igång så kör han snöskoter i Arvidsjaur. Men ändå blir det honung. Åke Kågström har 36 kilo som toppnotering från en enda kupa en sommar. Samuel är värre. Han har 56 kilo som bästa resultat. Men i sommar kan det nog bara bli 15 kilo, om ens det. I Skåne handlar det om 100 kilo honung per kupa.

- Men det är inte för honungens skull som jag har bin. Det är naturintresset som styr, säger Åke.

Han behandlar bin med respekt. Han har noterat hur de samarbetar och hur väl ett bisamhälle fungerar. Att alla bin har sin uppgift.

För honom personligen ger det honung, som i sin tur ger vänner. Dessutom är bina bra för äppelträdet, vinbärsbuskarna och för alla bär i närheten.

Blåbären och hjortronen blir större i närheten av en biodling - fast det är en hemlighet.

Åke Kågström funderar på att axla tornedalsprästen Erik Holmlunds mantel och hålla en kurs.

- Fast det går inte lära sig biodling teoretiskt, man måste jobba praktiskt. Visst får man sig något stick någon gång, men det är bara för att man klantat sig.

Samuel Berggren inflikar:

- Det är i alla fall inte som i Kalla Anka ...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om