Elevprotest mot indragen älgfärs

Eleverna protesterar mot att älgfärsen försvinner. I torsdags överlämnade de 100 namnunderskrifter till kostchefen Camilla Grahn. Hon välkomnar engagemanget, men kan inte hjälpa dem.

Pontus Sundström och Andreas Möller lämnade över protestlistan med 100 namnunderskrifter till kostchefen Camilla Grahn. "Hoppas att det ger en tankeställare", säger Andreas Möller, 12 år.

Pontus Sundström och Andreas Möller lämnade över protestlistan med 100 namnunderskrifter till kostchefen Camilla Grahn. "Hoppas att det ger en tankeställare", säger Andreas Möller, 12 år.

Foto: Joel Gustafsson, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR 2011-02-12 06:00

Eleverna och restaurangen på Ringelskolan fick inte vara med och påverka den nya treåriga upphandlingen som satte stopp för älgfärsen. Pontus Sundström och Andreas Möller i sjätte klass lämnade över en protestlista med 100 namnunderskrifter till kostchefen Camilla Grahn.

- Ett beslut är svårt att överklaga, men jag hoppas att det här ger en tankeställare, säger Andreas Möller, 12 år.

Uppslutningen bakom älgfärsupproret har varit stor. Nästan samtliga elever i femman och sexan har skrivit på protestlistan för att behålla sin råvara.

Lokalproducerat
- Vi vill ha älgfärsen kvar. Det är fettsnålt kött, säger Andreas Möller.

- Och lokalproducerat, tillägger Pontus Sundström.

Eleverna är besvikna över att inte få komma till tals innan upphandlingen. Kostchefen erkänner att det brast i informationen och hon lovar att göra det bättre till nästa gång.

- Det är min första upphandling, säger hon.

Eloge till eleverna
Avtalet som ska ge lägsta möjliga kostnader är hon fortfarande nöjd med.

- Det är ett bra avtal, säger hon.

Kostchefen vill ge en eloge till eleverna som har valt att engagera sig.

Camilla Grahn menar att de har påverkat henne.

- Men sedan kan man inte alltid få som man vill.

Eleverna vill äta sin lokalproducerade älgfärs och önskar att man kunde hitta ett kryphål i kontraktet. Enligt kostchefen är det inte möjligt att handla lokalproducerat utan att bryta mot avtalet.

Vad säger du till dem som vill äta lokalproducerat?
- Det känns viktigt att de engagerar sig. Att ni kom hit känns bra. Jag ska ta med mig det ni har lärt mig till nästa avtalsperiod, säger hon och vänder sig till eleverna.

Kan ni inte fortsätta med älgfärsen?
- Inte i det här avtalet och inte i den utsträckning som tidigare. Viltet kommer att vara en del av matsedeln, men huvuddelen är nöt och fläsk.

BAKGRUND Älgfärsen

För tio år sedan ersatte Ringelskolan all sin nötfärs med lokalproducerad älgfärs. Det unika tilltaget har gjort skolköket unikt i Sverige och uppmärksammat dem i en ny kokbok.

Efter den nya upphandlingen med Piteå, Älvsbyn och Arjeplogs kommuner får inte älgfärs köpas in utanför avtalet. Alla samarbetskommuner ska köpa in samma skolmat för att öka volymerna och sänka priserna.

Ringelskolans älgfärslager beräknas ta slut efter vårterminen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om