Eleverna och restaurangen på Ringelskolan fick inte vara med och påverka den nya treåriga upphandlingen som satte stopp för älgfärsen. Pontus Sundström och Andreas Möller i sjätte klass lämnade över en protestlista med 100 namnunderskrifter till kostchefen Camilla Grahn.
- Ett beslut är svårt att överklaga, men jag hoppas att det här ger en tankeställare, säger Andreas Möller, 12 år.
Uppslutningen bakom älgfärsupproret har varit stor. Nästan samtliga elever i femman och sexan har skrivit på protestlistan för att behålla sin råvara.
Lokalproducerat
- Vi vill ha älgfärsen kvar. Det är fettsnålt kött, säger Andreas Möller.
- Och lokalproducerat, tillägger Pontus Sundström.
Eleverna är besvikna över att inte få komma till tals innan upphandlingen. Kostchefen erkänner att det brast i informationen och hon lovar att göra det bättre till nästa gång.
- Det är min första upphandling, säger hon.
Eloge till eleverna
Avtalet som ska ge lägsta möjliga kostnader är hon fortfarande nöjd med.
- Det är ett bra avtal, säger hon.
Kostchefen vill ge en eloge till eleverna som har valt att engagera sig.
Camilla Grahn menar att de har påverkat henne.
- Men sedan kan man inte alltid få som man vill.
Eleverna vill äta sin lokalproducerade älgfärs och önskar att man kunde hitta ett kryphål i kontraktet. Enligt kostchefen är det inte möjligt att handla lokalproducerat utan att bryta mot avtalet.