Distriktsveterinärerna satsar på större klinik

Distriktsveterinärerna i Arvidsjaur flyttar från sin trånga lokal. De har anställt en till veterinär och i slutet av sommaren får de en ny klinik med större möjligheter till röntgen, blodanalys och operationer.

Den nya veterinären Monika Leander undersöker jämthunden Lyckagårdens Boys analsäcksproblem. Till hösten kan Distriktsveterinärerna göra operationer i en större klinik med ett separat smittskyddsrum.

Den nya veterinären Monika Leander undersöker jämthunden Lyckagårdens Boys analsäcksproblem. Till hösten kan Distriktsveterinärerna göra operationer i en större klinik med ett separat smittskyddsrum.

Foto: JOEL GUSTAFSSON

ARVIDSJAUR 2010-04-28 06:00
Loran Postolovski har arbetat ensam hos Distriktsveterinärerna i Arvidsjaur. De senaste tre åren utan möjlighet till längre ledighet.
- Jag var nästan utbränd.
För en månad sedan anställde Distriktsveterinärerna veterinären Monika Leander och 1 september flyttar de in i förskolan Bofinkens gamla lokaler. Vid den tiden ska de också ha anställt en assistent på deltid.
Fyra gånger större
Arvidsjaurs kommun bygger om förskolan till veterinärstation och hyreskontraktet är klart.
- Lokalen blir fyra gånger större än den här. Den blir en av de finare i inlandet, säger Loran Postolovski.
De kommer att få ett större väntrum där besökarna inte ser operationssalen. Det ska finnas ett laboratorium med möjligheter att göra blodanalyser och höftledsröntgen. Hygienen kommer att bli bättre och ett speciellt smittskyddsrum ska byggas.
Slipper hänvisa
till andra orter
Förutom frakturer och vissa svårare operationer ska de klara av de mesta.
- Nu slipper vi hänvisa människor till Älvsbyn och Öjebyn, säger Loran Postolovski.
En av anledningarna till att Jordbruksverket väljer att satsa på Arvidsjaur är att det inte har funnits någon annan veterinär i samhället, enligt honom.
Att en till veterinär startar en ny klinik tre mil utanför Arvidsjaur tror han inte kommer att påverka satsningen.
- Jag har hört ryktas om det, men det är alltid bra med konkurrens, säger han.
Inte obemannad
Distriktsveterinärernas klinik är inte längre obemannad när veterinären gör besiktningar av ren- och älgslakt. Med två veterinärer har de också möjligheter till fortbildning. Loran Postolovski har redan varit på två kurser.
- Loran har inte haft semester på tre år. Han behöver stöd, säger Monika Leander.
Räds inte avståndet
Innan hon flyttade till Arvidsjaur arbetade hon som veterinär i Uppsala. Men Monika Leander räds inte avståndet till Arvidsjaur.
- Jag har jobbat på Nya Zeeland tidigare.
När Nyheter i Norr besöker Distriktsveterinärerna undersöker hon katten Lillens ben och en jämthundshane med analsäcksproblem.
En veterinär får inte vara rädd för att smutsa ner sig, enligt Monika Leander.
- Jag är glad att jag kan hjälpa stackaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om