Designutmaning på workshop

Muggar som berättar något om Arvidsjaur. Den utmaningen får deltagarna som är med på designstudenten Clara Ceders workshop.- Jag vill undersöka vad man kan berätta utan att använda sig av ett skriftspråk, säger Clara Ceder om sitt projekt.

Olle Martinsson använder sina händer när han dricker vatten ute i skogen. Gipsmuggen fick därför den naturliga formen av två kupade händer.

Olle Martinsson använder sina händer när han dricker vatten ute i skogen. Gipsmuggen fick därför den naturliga formen av två kupade händer.

Foto: Annelie Nilsson

ARVIDSJAUR 2011-10-15 06:00

Att det blev just Arvidsjaur säger Clara Ceder är lite av en slump. Hon ville iväg från Stockholm där hon går sista terminen på Konstfack. Barcelona lockade, men eftersom systern jobbar här uppe så kändes det som ett spännande alternativ.

- Arvidsjaur blev årets skolkommun för andra året i rad, eftersom jag blir utbildad lärare väcktes intresset att åka hit, säger Clara Ceder, som läser bildpedagogik på Konstfack med inriktning mot design.

Under de tre veckor hon är i Arvidsjaur ska den gestaltande delen av hennes examensarbete genomföras. Designworkshoparna ska sedan ligga som grund för uppsatsskrivandet kring design och berättande.

När Nyheter i Norr besöker en av dessa workshopar är arbetet i full gång. Det klipps, limmas och målas. På bordet finns en mängd naturmaterial som kvistar, bär, granris och björknäver. Deltagarna verkar gilla det de gör och kreativiteten flödar.

- Kan jag göra en grankopp, kanske med hjälp av gips eller tapetklister? funderar Birgitta Holmbom.

- Jag gillar växter så jag tycker det låter som en bra idé, säger Clara Ceder och nickar.

Birgitta Holmbom visar sen upp den kopp hon redan gjort. En virkad liten gammeldags kosa i tjockt ullgarn.

- Eftersom jag har jobbat på regementet tycker jag att värme och överlevnad är viktigt här i Arvidsjaur. Har man en kopp gjord i ull kan man värma händerna när det är riktigt kallt ute, förklarar hon.

Olle Martinsson har gjort sin mugg som en gipsavgjutning av två kupade händer. Nu målar han den i en varm gul färg.

- Det naturliga när man är ute i skogen är ju att dricka vatten med hjälp av sina händer, säger han.

- Alla har ett eget uttryck, vilket är jättespännande, säger Clara Ceder om muggarna som görs.

Hon ville ge deltagarna rätt fria tyglar, men valde ändå muggen som ram eftersom det är enkel sak som alla har en relation till. Men som sedan kan varieras i det oändliga.

Muggarna kommer också att ställas ut på Medborgarhuset och ska sedan ingå i examensarbetarnas slututställning på Konstfacks i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om