Avståndet avgör inte soptaxan

A-kommunernas sopor bränns i Boden istället för Umeå. Transportavståndet minskar med 13 mil, men kommunerna måste betala för samma resväg. Avtalet är låst med förra fraktföretaget.

Kioskägaren Anders Lundmark, 45, från Arvidsjaur kastar grovsopor på Återvinningscentralen. Han hade önskat att avfallet blev billigare för Arvidsjaur. "Synd när det finns läge för kommunen att tjäna, men bra att det hamnar i Norrbotten", säger han.

Kioskägaren Anders Lundmark, 45, från Arvidsjaur kastar grovsopor på Återvinningscentralen. Han hade önskat att avfallet blev billigare för Arvidsjaur. "Synd när det finns läge för kommunen att tjäna, men bra att det hamnar i Norrbotten", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

ARVIDSJAUR 2011-01-14 06:00

Bodens energi har tagit över eldningen av Arvidsjaurs sopor för det här året och minst tre år framåt. Det kortare resealternativet vann höstens upphandling mot kraftvärmeverket i Umeå där soporna eldades tidigare.

Enligt utvärderingen av anbudet var förbränningen i Boden 48 000 kronor billigare per år.

Samma pris
- Vi har bättre priser nu än innan upphandlingen på själva förbränningen. Sedan betalar vi samma transportpris, säger Sara Persson, avfallsansvarig i Arvidsjaurs kommun.

Transportföretaget Bilfrakt Bothnia AB fick 790 000 kronor för att frakta 3 600 ton sopor från Arvidsjaur och Arjeplog till Umeå förra året, enligt kommunernas fakturor.

Trots 13 mil kortare resa, enkel väg, kommer inte den kostnaden att sjunka. Kommunerna har ett femårigt avtal med Bilfrakt som går ut om tre år.

"Bra avtalspriser"
- Vi kan inte göra något på priset. De menar på att de har räknat priset till Umeå, på det viset har de returfrakter som kan ge ett sådant pris, det har de inte i Boden, säger Sara Persson.

Varför tecknade ni ett femårigt avtal?
- Det var för att få så bra avtalspriser som möjligt, så de kunde räkna hem fordonen, säger Sara Persson.

Varför var inte upphandlingarna synkroniserade?
- Anledningen till att det blev en upphandling nu är att vi visste att Boden kunde vara med och även Kiruna. De hade kapacitet att ta emot soporna.

Först 2014 kan transportavtalet omförhandlas, men förhoppningen är att Bilfrakt kan sänka kostnaden tidigare genom att hitta returfrakter.

- Antingen får vi leva med transportavtalet om vi inte under tiden kan försöka förhandla om det.

Är det inte olyckligt?
- Förhoppningen var att sänka transportkostnaden också, men vi är nöjda med att få ner förbränningskostnaden i alla fall.

Bo Dufström är avfallsansvarig i Arjeplog och riktar en uppmaning till grannkommunen som gjorde upphandlingen.

- Jag tror att man ska nog från Arvidsjaurs sida sätta sig ned och förhandla med Bilfrakt om det här.

FAKTA Transporter för stora belopp

Arvidsjaurs kommun betalade 470 000 kronor till Bilfrakt Bothnia AB för att frakta sina sopor till Umeå för förbränning förra året.

Hushållsavfallet från Arjeplog transporterades med sopbilen för mellanlagring i Arvidsjaur, för att sedan fraktas söderut av Bilfrakt för 208 000 kronor. Grovsopor och övrigt brännbart fraktades direkt från Arjeplog till Umeå för en kostnad av 112 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om