Arvidsjaursbo doktorerar om diabetes

Det är ärftliga orsaker som bidrar till risken att utveckla diabetes i norra Sverige. Det konstaterar Sofia Mayans i sin nya doktorsavhandling.Sofia kommer från Arvidsjaur och har i fyra år studerat genetik vid Umeå universitet.

Sofia Mayans har i sin forskning i genetik vid Umeå universitet slagit fast att ärftliga orsaker bidrar till att utveckla diabetes i norra Sverige.

Sofia Mayans har i sin forskning i genetik vid Umeå universitet slagit fast att ärftliga orsaker bidrar till att utveckla diabetes i norra Sverige.

Foto:

ARVIDSJAUR -2008-12-13 06:00
Förra fredagen disputerade Sofia Mayans (tidigare Eklund) vid institutionen för medicinsk biovetenskap, medicinsk och klinisk genetik. Hennes avhandling heter "Genetic Studies of Diabetes in Northern Sweden" och den handlar om genetiska orsaker till diabetes i Norra Sverige.
- Jag tycker att diabetes är intressant eftersom det är en av våra stora folksjukdomar, säger Sofia Mayans.
Hon började plugga teknisk biologi. Examensarbetet ledde sen in henne i en forskningsgrupp som sysslade med just diabetes. Det är i denna forskningsgrupp hon också gjort alla sina studier.
Finland leder ligan när det gäller flest typ 1-diabetesfall, följt av Sardinien och på tredje plats kommer Sverige. Sofia har genom jämförelser med studier gjorda på Island, i USA och England konstaterat att ärftlighet har betydelse för att utveckla typ 1-diabetes. Typ 2-diabetes, där fetman är den största orsaken, ökar mest i bland annat USA och Japan.
- Norra Sverige har en isolerad population, alla härstammar från några enstaka förfäder. Det är också orsaken till att många av sjukdomarna som finns här uppe är genetiskt betingade, förklarar Sofia.
Studier av familjer
Avhandlingen bygger på studier av familjer från Norrbotten och Västerbotten. Resultatet visar att en variant i en speciell gen, CT 60, som ökar risken att insjukna i typ 1-diabetes är betydligt vanligare bland befolkningen i norra Sverige. Detta kan också förklara att så många insjuknar.
Sofia kommer nu att fortsätta sin diabetesforskning vid Umeå universitet och i framtiden blir det med stor sannolikhet även forskning utomlands. Men efter en hektisk höst tar hon det nu lite lugnare och passar på att ta sig tid med sin familj.
- Mina barn är jätteförvånade när jag säger att jag ska vara med dom hela helgen, skrattar Sofia.
Fakta Diabetes

I typ 1-diabetes förstör det egna immunförsvarets celler de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln. De personer som insjuknar måste få insulin för att överleva.
Typ 2-diabetes är kopplad till övervikt och fetma, i kombination med fysisk inaktivitet och rökning. Många kan klara sjukdomen genom förbättrade matvanor, viktnedgång och ökad fysisk aktivitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om