Arvidsjaurs kommunchef: Ledare ska föregå med gott exempel

Arvidsjaurs kommunchef Johnny Högberg har en uttalad önskan att chefstjänstemän ska bo där de jobbar. Arjeplog har det som ambition.- Det är viktigt att bli en del av samhället även utanför kontorstid för förståelse och insyn att fatta bra beslut, säger han.

Kommunchefen i Arvidsjaur har en tydlig önskan att chefstjänstemän ska bo på orten för att föregå med gott exempel i en tid då kommunen vill få människor att skriva sig på orten.

Kommunchefen i Arvidsjaur har en tydlig önskan att chefstjänstemän ska bo på orten för att föregå med gott exempel i en tid då kommunen vill få människor att skriva sig på orten.

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR 2011-05-20 06:00

37-åriga Johnny Högberg blev kommunchef i Arvidsjaur i år och ledaren ser befolkningsutvecklingen som den största utmaningen. Arvidsjaurs kommun jobbar för att få inflyttning, men är inte orten attraktiv nog blir orten likt en oljeplattform en plats där personer arbetar utan att bo, enligt Johnny Högberg.

"Walk the talk"
Samtidigt som kommunen brottas med bostadskön och står inför att bygga lägenheter har de problem med avfolkning.

- Då är det viktigt att man som ledare själv föregår med gott exempel. Jag kan orera om att de nya soldaterna ska skriva sig här, men om jag inte själv "walk the talk", är det svårt att få genomslag, säger Arvidsjaursbon.

"En andemening"
I kartläggningen som PT har gjort bor, förutom en avgående fastighetschef, samtliga av kommunkontorets chefstjänstemän och chefer för de kommunala bolagen i Arvidsjaur.

- Det har aldrig varit ett uttalat krav att bo i kommunen. Däremot har det varit en andemening som varit tydlig på olika sätt och en önskan från högsta ledning, säger Johnny Högberg.

I grannkommunen Arjeplog bor också alla chefstjänstemän på orten, förutom en förvaltningschef med provanställning.

- Vi vill gärna se att personen efter provanställningen har för ambition att bosätta sig i kommunen. Det är inget krav, men vi ställer frågan vid anställningsintervjun oavsett om man är chef eller inte, säger kommunchefen Claudia Zamorano.

Lagen inte tillräcklig
För Johnny Högberg är det viktigt att invånarna möter cheferna på mataffären för mer prestigelösa samtal. Vikten av skatteintäkter är heller inte att förglömma. Han tycker inte att lagen som säger att man ska vara skriven där man har sin normala dygnsvila är tillräcklig.

- Vi håller på att titta på det, inte bara med cheferna. Vi har stora statliga arbetsplatser och vill i större utsträckning påverka var de är skrivna.

Piteå och Älvsbyn bryr sig inte var tjänstemännen är skrivna. Johnny Högberg har förståelse för det och vinsterna som fyrkanten ger i form av pendlingsmöjligheter och utveckling av arbetsmarknadsområden.

- Det kan vara lättare att rekrytera chefer för att de inte behöver flytta, säger han.

Arvidsjaurs kommun ska snart anställa tillväxtchef, it-chef och fastighetschef.

- Om du hade ringt om ett halvår hade vi kanske haft sämre statistik. Men målsättningen är att de ska bosätta sig här närmaste framtiden.

FAKTA Folkbokföringsort

En person anses vara bosatt på den fastighet där han eller hon regelmässigt tillbringar sin dygnsvila. Den som är bosatt på fler än en fastighet anses vara bosatt där han sammanlever med sin familj eller med hänsyn till övriga omständigheter får anses ha sitt egentliga hemvist.

En person skall anses regelmässigt tillbringa sin dygnsvila på en fastighet där han under sin normala livsföring tillbringar dygnsvilan minst en gång i veckan eller i samma omfattning men med annan förläggning i tiden.

Källa: Folkbokföringslag (1991:481)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om