Petra Wikberg, som ursprungligen är från Piteå, gör i veckan sina första arbetsdagar på sitt nya jobb som verksamhetschef och ridlärare för Arvidsjaurs ryttarförening.
Just nu är det alldeles sommarlugnt på ryttarföreningens anläggning. I stallen är det tomt eftersom alla hästarna är ute på sommarbete. Tomt är det också i klubbrum och andra utrymmen.
Men snart drar verksamheten igång på allvar och då blir det liv och rörelse i och kring lokalerna på Sörbyn i Arvidsjaur
- När hästarna kommer tillbaka från sommarbetet blir det ridläger och några veckor senare, vecka 34, startar den ordinarie verksamheten, säger Petra.
Frankrike
Hon har arbetat som ridlärare i Arvidsjaur tidigare.
- 2007, direkt efter jag hade gått ut gymnasiet - jag gick på Grans där jag läste hästhållning - fick jag jobb här i Arvidsjaur när ordinarie ridläraren var mammaledig under ett år. Efter det arbetade jag under ett och ett halvt år i tävlingsstall i Strömsholm och en sommar i Frankrike, hos en Grand Prix-ryttare i Paris.
Därefter väntade högskolestudier, den tvååriga hippologutbildningen.
Efter ett år på Flyinge och ett år på Strömsholm, tog Petra i maj i år sin examen.
- Efter examen åkte jag tillbaka till Frankrike och arbetade en månad där hos Grand Prix-ryttaren. Och direkt efter det blev det Arvidsjaur.
Två ridskolor i Göteborg och en ridskola i Stockholm ville också anställa Petra, men hon tackade nej för att i stället på nytt få arbeta åt Arvidsjaurs ryttarförening.
- Visst har en del kurskamrater och andra funderat på hur jag kunde tacka nej till ridskolorna i Göteborg och Stockholm. Men här är charmigt och familjärt, inget snobberi. Det är också en utmaning för mig att som nyexaminerad från hippologen att vara med i den nystart som föreningen nu gör, den har haft det tufft nu i vår men nu ska vi ge järnet!
Aktiviteter
Nysatsningen handlar bland annat om att få fler att rida, men kan också innebära helt nya aktiviteter i stallet och ridhuset. Med bara några dagar på nya jobbet kan Petra inte säga exakt vad som ska ske längre fram, men idéer finns:
- En tanke som jag har är att samarbeta med fritidsgård, skolor och dagis. Liksom att samarbeta med andra inlandsklubbar, till exempel de i Norsjö och Malå.
Hennes dröm är att det ska finnas ett stallfritids i Arvidsjaur.
- Dit barnen kan komma efter skolan och få äta mellis och middag och få umgås med djur och kompisar. Stallfritids finns, men drivs ofta i samarbete med kommuner. I Stockholms stad finns till exempel ett projekt där kommunen sett till att det finns fritidsledare i alla ridskolor.