Anna-Lisas har näsa för affärer

Ett bra jobb. En bra lön. Schemalagd arbetstid. Trygghet. Men det räckte inte. Anna-Lisa Lundgren ville något annat. I ett souvenirstånd vid Storgatan i Arvidsjaur hittade hon sin framtid.- Jag drabbades av säljklåda, och den går aldrig över, säger hon och skrattar.

Egen design. Av fällhorn gjorde Anna-Lisa Lundgren en lampa som väcker uppmärksamhet och intresse.

Egen design. Av fällhorn gjorde Anna-Lisa Lundgren en lampa som väcker uppmärksamhet och intresse.

Foto: Göran Westerlund, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR 2010-02-08 06:00
Anna-Lisa lämnade sin anställning inom vården. Hon fick möjlighet att sälja souvenirer mot provision. Och hon sålde. Mycket.
- Ju mer jag sålde, ju mer tjänade jag, och jag upptäckte att jag kunde sälja ... Jag tjänade bra, herre gud vad jag tjänade bra.
Köpte eget lager
Efter ett par år ville Anna-Lisa gå vidare. Istället för att sälja mot provision, köpte hon in ett eget lager och sålde själv. Sedan har det rullat på. "Anna-Lisas souvenirbutik" är numera välkänd långt utanför både länets och landets gränser.
Souvenirståndet vid Storgatan är visserligen borta sedan länge. Och i sanningens namn är det dottern Åsa som äger företaget numera. Men Anna-Lisa Lundgren säljer fortfarande.
- Jag har aldrig längtat efter att vara ledig, förklarar hon.
Utländska kunder
De första åren som Anna-Lisa var verksam, var kunderna nästan uteslutande svenskar. Men när biltestverksamheten kom igång, ökade antalet utländska kunder snabbt. Anna-Lisa, som ville berätta för alla om sina produkter, anmälde sig till en kurs i engelska.
- Men den gav inget. Jag fortsatte att prata på svenska och gestikulera. Det går bra än i dag, säger hon.
Med näsa för affärer, ett brinnande engagemang och modet att satsa även på helt okända kort har Anna-Lisa Lundgren alltid försökt ligga steget före. Som exempel kan nämnas att hon fixade butik på internet, långt innan hon hade en egen dator.
- Jag hade läst om det där i tidningarna, och tänkte att det kanske skulle vara bra, förklarar hon. Man måste vara lyhörd och våga prova nya sätt att hitta både grejer och kunder.
Internetbutik
Internetbutiken har naturligtvis betytt en hel del för företagets omsättning och försäljning. Till exempel fick Anna-Lisa och Åsa sälja renskinn till H&M:s julskyltning tack vare internet.
De har också en filial ute på Arvidsjaurs flygplats, som för närvarande är öppen måndagar och fredagar.
I butiken på Stationsgatan i Arvidsjaur finns det mesta, från silikonbehandlade renskinn till smycken och dalahästar. En del produkter blir snabbt storsäljare, andra ligger kvar länge.
- Men allt säljs, förr eller senare..., konstaterar Anna-Lisa.
När Anna-Lisa fyllde 70 överlät hon företaget till dottern. En lösning som båda är mycket nöjda med.
- Hon jobbade på Hertz och klagade över att hon hade ont än här och än där. Jag sa åt henne att komma hit, för i mitt jobb får man aldrig ont någonstans, berättar Anna-Lisa och skrattar.
Och Åsa bestämde sig för att testa.
- Mamma hade rätt, jag har inte ont någonstans nu längre... Och vårt samarbete fungerar bra. När jag är ledig eller borta bestämmer mamma, och när jag är här bestämmer jag.
FAKTA Mor & dotter
Anna-Lisa Lundgren
Startade företaget: Det är länge sedan. Väldigt länge sedan...
Första affären som gjordes: Minns jag inte, men jag vet att jag var väldigt nervös när jag skulle bjuda ut varor åt kunder.
Mest kända person som varit kund i butiken: Vet inte, här har det varit många kändisar.
Råd till den som vill lära sig sälja: Sälj mot provision, det är bästa skolan.
Kan inte låta bli att: Sälja.
Åsa Lundgren
Tog över företaget: 2005, efter tjugo års betänketid.
Första affären: Jag var kanske tio år gammal, och hade ett bord här utanför butiken. Jag sålde broderade vykort, och fick en brevvän.
Framtidsplaner: Bara fortsätta, som förut.
Önskeprodukt i butiken: Vi har allt man kan önska sig.
Kan inte låta bli att: Lägga sedlarna i kassalådan åt rätt håll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om