"Vi alla är olika och det berikar världen"

På sociala medier delar Anna Ökvist och sonen Max med sig av sin lekfulla vardag och optimistiska förhållningssätt till livets utmaningar. Nu är Max med familj en av fyra finalister som kan vinna priset Årets nätängel.

Piteå 14 november 2020 08:00

Priset Årets nätängel delas ut för sjätte året i rad som en motreaktion mot den allt hårdare tonen på nätet. Priset syftar till att hylla individer och organisationer som motverkar hat och bidrar till att göra nätet till en tryggare plats.

– Jag har fortfarande svårt att tro att det är sant. Vi är bara genuint glada över att över huvud taget bli nominerade till något såhär fint. Motiveringen är så fin, säger Anna Ökvist.

– Det är bra och coolt, säger Max Ökvist.

undefined
"Vi vill visa att trots att vi har en del utmaningar i livet, både jag och Max, så går allt ändå på något sätt", säger Anna Ökvist.

När Anna Ökvists son Max föddes med Downs syndrom och två komplicerade hjärtfel startade hon en blogg för att dela med sig av vardagen som till en början mestadels tillbringades på sjukhus. Då var tanken att dela med sig av tillvaron till familjemedlemmar som befann sig på annan ort. 

– Det var för Max och familjens skull jag började skriva. När vi var i Göteborg på hjärtoperation startade jag bloggen för att hålla de som var hemma informerade om vad som hände. Därefter har det bara fortsatt, säger Anna Ökvist. 

undefined
Storasyster Fanny betyder mycket för Max. Även fast hon flyttat hemifrån är syskonkärleken mellan dem stor.

Med tiden började läsarantalet öka och idag, 13 år senare, inspirerar, peppar och motiverar Max och Anna flera tusen människor varje dag genom att dela med sig av sin vardag på Youtube, Instagram och bloggen.

– När jag började dela med mig av vår vardag fanns det ingen tanke på att så många människor skulle följa oss. Det är såklart roligt och fint, men att bli stor på sociala medier har aldrig varit något mål för mig, säger Anna Ökvist.

– Max ger så otroligt mycket mening till livet på många olika sätt. Jag startade instagram-kontot "Max med familj" med en öppen profil så att den som ville skulle få följa oss och ta del av våra dagar som han fyller med så mycket härliga funderingar och glädje.

undefined
Max går på regelbundna kontroller hos en hjärtspecialist.

I dag mår Max bra och är inte påverkad av hjärtfelen, men eftersom att han kan komma att behöva göra fler hjärtoperationer i framtiden går han på regelbundna kontroller. Under hela sitt liv har Max varit väldigt infektionskänslig, vilket har inneburit många sjukvårdsbesök och behandlingar. Anna har själv sjukdomen fibromyalgi, som gör att hennes vardag består av ständigt värk i kroppen tillsammans med andra symptom. Anna och Max tillbringar således mycket tid tillsammans i hemmet där de sparar sina minnen i vardagen via bild, text och film.

– Både jag och Max är kreativa och älskar att skapa. Det distraherar även mig från min värk. Jag älskar att vi delar det intresset tillsammans. Vi planerar aldrig att göra en film, utan det kommer naturligt i stunden. 

– Jag tycker om att göra filmer. Sedan är det roligt att kolla på dem på Youtube, säger Max Ökvist.

undefined
Max pappa, Jonas, är lika delaktig i vardagen och är en av Max stora idoler i livet. Tillsammans delar de ett stort motorintresse och tillbringar många timmar med varandra i garaget eller bakom styret på ett fordon.

Anna beskriver Max som en kreativ glädjespridare med en underbar fantasi. Han är aktiv och tycker om en mängd olika sporter, men fotbollen brinner han lite extra för.

– Det är kul att springa och göra mål, säger Max Ökvist.

undefined
"Det känns viktigt att visa hur det är att leva med min sjukdom fibromyalgi. Sedan tror jag även att det är viktigt för många att få se att livet går att rocka grymt bra trots att man är född med en extra kromosom eller hjärtfel som Max", säger Anna Ökvist.

Vilket budskap vill ni nå ut med?

– Vi alla är olika varandra och det är något bra. Det är viktigt att alla ska få synas och kunna känna att det är bra att vara stolt över den man är. Trots livets utmaningar går allting på ett eller annat sätt, vi fokuserar på möjligheter, inte på begränsningar, säger Anna Ökvist.

– Jag tror att alla kan inspireras av Max och alla andra med olika funktionsvariationer. De vet verkligen hur man lever fullt ut i nuet, visar vad som verkligen är viktigt i livet och vad kärlek är.

Årets nätängel

"Genom en enorm portion värme, omtänksamhet och kärlek gör Max med familj nätet till en väldigt mycket tryggare plats att vara på. Letar du efter något som andas positivitet, framåtanda och medmänsklighet, utan att för den delen ducka för livets utmaningar och svårigheter, behöver du inte leta längre."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa