Det är en äldre kvinna i Kiruna som insjuknat i influensa B. Smittskyddsläkare Anders Nystedt är inte orolig för att det ska vara starten för en epidemi.
– Så här års brukar det bli något enstaka ströfall, men det är fortfarande gott om tid att sprida skyddet. Influensan brukar normalt inte bryta ut på allvar förrän efter årsskiftet.
Framställandet av vaccin är en tidsödande process som innebär att produktionen måste starta långt innan pandemin fått spridning. Det innebär i praktiken att WHO tvingas varje år till en gissning. Årets vaccin blev försenat sedan WHO i sista stund valt att byta ut en av de fyra vaccinstammarna.
– Årets vaccin verkar ha gett bra utdelning på det södra halvklotet. Även om det kanske inte kommer att ge ett 100-procentigt skydd så rekommenderar vi att alla norrbottningar och speciellt de som tillhör en riskgrupp att vaccinera sig, betonar Anders Nystedt.
Till riskgrupper räknas alla personer över 65 år, gravida efter vecka 16, personer med nedsatt immunförsvar eller kronisk hjärt- alternativt lungsjukdom.
Under 2018 ökade vaccineringsviljan i Norrbotten från 42 procent till närmare 50 procent bland personer som tillhör riskgrupperna. Målet är att nå 75 procent.
Förra året tog vaccinet slut på flera håll i landet, men det lär inte upprepas i år. Enligt Anders Nystedt har Region Norrbotten i år ökat inköpet med 20 procent.
I förra veckan rapporteras det in elva fall av influensa i Sverige.
Vaccinationen är gratis för alla som tillhör en riskgrupp.