I Piteå fick Kronofogden in 4 134 ansökningar till ett värde av 66 miljoner kronor. I Älvsbyn uppgick ansökningarna till 899 stycken och värdet var 13 miljoner kronor. I Arjeplog utfärdades 371 stycken till ett värde av 4 miljoner och i Arvidsjaur handlade det om 783 krav och värdet var 9,1 miljoner kronor.
Aldrig tidigare har Kronofogden fått in så många krav på obetalda skulder i Sverige. Men trots pandemin är ökningen jämfört med 2019 ganska begränsad. Däremot växer det totala skuldbeloppet snabbt.
– Detta talar för att de som redan har betalningsproblem drar på sig fler och större skulder, säger Rebecka Öhman, enhetschef på Kronofogden i ett pressmeddelande.
Under förra året fick Kronofogden in knappt 1,2 miljoner krav på obetalda skulder. Det motsvarar en ökning på 3,3 procent jämfört med förra året. Räknat i antalet berörda personer är ökningen något lägre, närmare bestämt 1,3 procent.
Drygt 426 000 personer betalade inte sina skulder i tid. Jämfört med 2019 har den sammanlagda summan i kraven som skickas till myndigheten ökat med 18 procent till cirka 21,7 miljarder kronor – den högsta årssiffran någonsin.
Många unga vuxna i åldern 18 till 25 år har haft svårt att komma in på arbetsmarknaden eller blivit av med sina jobb under coronapandemin. Trots det har inte fler unga fått skulder skickade till Kronofogden; antalet unga kvinnor har till och med minskat jämfört med 2019.